Recenze a praktický test bateriových blesků GODOX AD600B

Recenze a praktický test bateriových blesků GODOX AD600B

Vydáno: 7. 8. 2019
Autor: martinkamin

Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

"Vem si s sebou alespoň 600 Ws", radili mi. Asi to pravidlo znáte také. 600 Ws je totiž výkon, který by měl přesvítit slunce v létě vysoko na obloze. Myslím, že recenzované bateriové blesky GODOX to dokázaly a výsledky z mé Fotoexpedice do Toskánska na focení Glamour a Fashion se povedly. Ale postupně.

Zábleskové hlavy mi zapůjčil oficiální distributor světel GODOX v ČR a není nutné ji představovat; ve světě je to jeden z významných výrobců zábleskových světel. V ČR situaci těžko odhadnout, ale zatím moc recenzí (myslím nezávislých recenzí) nenajdete. A tak se na tyto řádky musím dvojnásob soustředit, abych co nejpřesněji vyjádřil své zkušenosti se záblesky GODOX AD600B, existuje na trhu i varianta GODOX AD600BM, stojí 16 990 Kč včetně DPH, a je chudší o TTL (HSS ale má).

Jak se fotilo s GODOX AD600B

V říjnu 2018 jsem zorganizoval další toskánskou Fotoexpedici, kde jsem měl v plánu fotit glamour a fashion fotografie. Udělal jsem tam 1700 snímků se 4 modelkami v sedmi dnech. Fotil jsem za ostrého slunce venku, u bazénu a v interiéru. Celkově je můj pocit ze světel GODOX AD600B velice dobrý. Jsou to spolehliví dříči.

Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

Dají vám spolehlivý výkon, jsou to bateriové hlavy (nepotřebujete bateriový pack ani žádný síťový zdroj), lze je napájet také ze sítě (pro studio, ale musíte si přikopit místo baterie síťový modul), jsou robustní, displej jasný a zřetelný. Jejich dobá záblesků je přijatelná a stabilita batervné teploty také.

Pro srovnání s konkurencí (ceny ze srpna 2019)

  • Samotná hlava + baterie GODOX AD600B stojí 19 990 Kč (verze AD600BM bez TTL 16990 Kč)
  • Pro řízení blesků budete potřebovat řídící jednotku Godox Xpro-C za 2090 Kč
  • A případě napájecí modul místo baterie - píšu o něm níže - pro blesky GODOX AD600B 2990 Kč
  • Náhradní baterie pro blesky AD600B a AD600BM stojí 4500,-Kč s DPH
Srovnání s FOMEI bateriovými záblesky Cena včetně DPH
FOMEI Digitalis Pro T600 19 990 Kč
FOMEI Digitalis Pro T400 12 990 Kč
Řídící jednotka HSS TTL - Canon pro T400TTL 3990 Kč

 

Srovnání s Photon Europe bateriovými záblesky Cena včetně DPH
HD-TTL-610 18 937 Kč
TR-A6C HSS CANON KOMPATIBILNÍ S HD-600WS 2490 Kč

Cenově  tedy nevychází GODOX AD600B špatně, profesionálové se ale pochopitelně budou ptát spíše na servis, stabilitu barevné teploty záblesku a výdrž.

Stejné tělo blesku GODOX AD600B najdete také pod jinými brandy, třeba PiXAPRO (Velká Británie), je to bateriové světlo o tabulkovém výkonu 600 Ws s TTL a HSS s dálkovým ovládáním na platformě Canon (právě model pro Canon jsem měl půjčený, ale nepodporuje Canon RT systém, má svůj vlastní na 2,4 GHz) a s bajonetem Bowens. Baterie nasazená přímo na hlavě vám dá dostatek záblesků na celý den. Zkusenost  z Toskánska = úplně v pohodě. Baterie se nepřehřívá, jede to jako tank. Robustní a výkonné řešení.

Tělo záblesku

Plastové tělo váží 2,6 kg s baterií bez softboxu, na levé straně má veškeré ovládání, na pravé konektor pro PC sync a zámek pro Bowens softbox nebo jiný modifikátor a páku na utažení vertikálního sklonu. Dole na zádi zámek baterie, která se vysouvá ze zámku nahoru.

Backstage focení portrétu s GODOX Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

Vlevo pak veškeré tlačítka pro ovládání a nastavování, včetně zapnutí a informační displej. Pod tělem je díra pro deštník.

Levá strana má tlačítka a roller (jako na zadní straně Canonu) pro korekci výkonu (1/1-1/256) po 1/3. Příjemné je, že každá funkce má své tlačítko, takže se nikam hluboko nemusíte nořit. Tlačítka by se dala dobře ovládat i v rukavici.

Jak se hlava nastavuje pro focení

V recenzi si musíme říci něco o parametrech, ale nechci se zase spouštět příliš, protože všechno si můžete snadno najít na internetu. 

Ale, co nesmím zapomenout. Výkon: (udávaný) 600 Ws, který je dostačující na vyrovnání slunce za plného dne na volném prostranství. Stejně jsem výkon reguloval na cca 1/2. Navíc jsme podle plánů fotili dopoledne a pak odpoledne, takže jsme měli dost času dobíjet velké baterie na blescích GODOX AD600B na zastávce na oběd na naší toskánské základně - u bazénu a dobrého jídla. Baterie se nabíjí mimo tělo zábleskové hlavy v nabíječce pro dvě baterie současně. Baterie má kapacitu 8700 mAh.

Hlavu nasadíte na stativ (v ruce si moc neudržíte, váží hodně = 2,7 kg včetně baterie) společně se softboxem nebo jiným modifikátorem. Má standardní bajonet Bowens. Zapnete a nastavíte tlačítkem s bleskem bezdrátové spouštění a samozřejmě Skupinu (A-B-C-D-E) a Kanály, až 32. Pro ovládání blesků jsem měl zapůjčenou jednotku Godox Xpro-C pro Canon.

Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

Blesk AD600B můžete samozřejmě spouštět také přes Xsync kabelový kontakt, a nebo takto bezdrátově. Bezdrátové spouštění je možné pouze přes proprietární komunikační protokol na 2,4 GHz, podporuje přenos Canon E-TTL II, Nikon i-TTL, Sony, Fuji a Panasonic / Olympus (nově v roce 2019 podporuje také Pentax).

Pro fotografování venku jsem ve většině případů musel využít HSS synchronizaci, protože jsem na objektivu otevíral na maximum clonu (test zapůjčených Sigma objektivů jsem publikoval tady),

Abyste tedy využili blesk bezdrátově, musíte si dokoupit firemní řídící jednotku X1 TTL nebo Xpro-C (C - Canon, N - Nikon, S - SONY, O - Olympus/Panasonic) a teprve poté můžete naplno ovládat výkon blesků a nastavovat jejich režimy. Cena není strašná 2100 Kč (2019).

Řídící jednotka GODOX Xpro-C Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

Pilotní LED žárovka má 3 úrovně svitu. 30 %, 60 % a 100 % s tím, že se automaticky vypne po 30, 20 a 10 minutách. LED má výkon 10 W, na venkovním prostranství ji nevyužijete.

Po nastavení bezdrátových kanálů a nasazení jednotky pro řízení Godox Xpro-C můžete zkusit zkušební záblesk odpálit pomocí tlačítka blesku, to jen pro kontrolu, že spojení mezí fotoaparátem a bleskem funguje.

Nyní by následovala běžná rutina, nastavení modelu, změření světla flashmetrem a nastavení výkonu na blesku a focení, ale to není předmětem této recenze.

Režimy, které můžete použít

Víceméně očekávané režimu jako manuální M, TTL nebo Multi by čekal každý, stejně tak HSS pro Canon bleskový systém, které vám (za cenu výrazné ztráty výkonu) dovolí fotografovat s časy kratšími, než je synchronizační čas Xsync, tedy kolem 1/125 sekundy a kratšími.

Dále očekáváte možnosti jako regulace modelačního světla (ve třech krocích v tomto případě), rychlou korekci výkonu atd. Všechny uvedené věci fungují správně a bez problémů na jedno stisknutí tlačítka.

Věci navíc, co byste jinde nečekali

Mně se osobně velice líbilo v manuálním režimu M zobrazení doby a úbytku záblesku v čase. Tuto užitečnou vlastnost přivítáte v okamžiku, kdy máte v plánu udělat například fotografii tanečníka ve výskoku nebo zachytit jiný rychlý pohyb. Doba maxima t0.5 záblesku musí být co nejkratší, nejlépe do 1/2000 sekundy, jinak se může na fotografii objevit nechtěný stín. Výrobce v manuálu uvádí dobu záblesku od 1/220 až po 1/1000 na t0.1.

Xpro-C

Dále mě velice příjemně překvapila výdrž baterií. Jejich kapacita je 8700 mAh a nabízí (podle údajů výrobce) 500 snímků. Ověřil jsem si, že není problém fotit od 11 fotit do 3 odpoledne, vrátit se na základnu, dobít baterie na 100 % a vyrazit na podvečerní focení. Nestalo se mi, že bych v průběhu dne vyčerpal baterie úplně.

Možná v této části chci zmínit také omžnost upgrade firmware, co je sice obvyklé u třetích výrobců, ale tradiční brandy jako Canon a Nikon zatím s touto možností moc nepočítají, také proto, že jsou v jiném postavení než ostatní výrobci, kteří musí jejich protokoly "reverzním inženýringem" dekódovat.

Výsledky, Sekonic L-858D, fotografie a popis fotek

V testu samotném jsem používal redakční lightmeter Sekonic L-858D, který je skvělým pomocníkem pro stanovení výkonu blesku, ALE TAKÉ pro vyhodnocení doby hoření. Ty se totiž mění podle výkonu blesku a pokud potřebujete například fotografovat pohybové scény, musíme mít přesnou informaci, jak dlouho trvá blesku vyzářit 90 procent (parametr t0.1) výkonu nebo 50 procent (parametr t0.5) výkonu. Jinak se vám totiž může stát, že konce nohou baletky budou pohybově neostré, protože doba hožení je příliš dlouhá... Lightmeter Sekonic L-858D máme v redakci jako klíčového pomocníka také pro výrobu expozičních profilů fotoaparátů.

Společně s celou soustavou dvou blesků jsem měl na testování k dispozici stripbox a octagon. Používal jsem strip na focení celé postavy, případně octagon na horní část postavy a strip na prosvětlení stínůl zespodu.

Backstage focení portrétu s GODOX Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

Model: Markéta Rybová

Backstage focení portrétu s GODOX Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin KamínBackstage focení portrétu s GODOX Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

Model: Tamila

Backstage focení portrétu s GODOX Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin KamínBackstage focení portrétu s GODOX Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

Model: Veronika

Napájení blesku AD600B

Blesk je napájen výměnnou lithiovou baterií s kapacitou 8700mAh, která dokáže blesk nabít až 500 na plný výkon. Baterii je možné vyměnit za AC napájecí zdroj, který se prodává samostatně.

GN 87
Barevná teplota (K) 5600 +- 200
Čas nabíjení blesku 0,1 až 2,5 s
Doba hoření záblesku 1/220 až 1/10000 s

Rozměry blesku (cm): Průměr: 12,5 , Výška: 24,5 , Délka: 22
Váha blesku: 2,66kg

Závěrečné hodnocení

Plusy

  • Baterie stačí na celodenní focení
  • Podporuje HSS
  • Bateriové světlo s možností připojit na síť (musíte dokoupit příslušenství)
  • Dobrá cena ve srovnání s konkurencí
  • Výkonově na úrovni slunce
  • Aktivní chlazení

Mínusy

  • Měl jsem problém s prvním snímkem, kdy blesk spustil s výkonem 1/1, přestože měl být řízen TTL (EOS 5D MK IV)
  • Pro amatéra ještě hodně drahé
  • Pilotní světlo mimo studio příliš slabé - nevidíte stíny na ostrém slunci

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.