Návod - Přemapování senzoru zrcadlovek Canon/Nikon

Návod - Přemapování senzoru zrcadlovek Canon/Nikon

Vydáno: 9. 3. 2011
Autor: Daniel Drašar

Vadné pixely

V následujícím článku se dozvíte, jak si doma snadno a jednoduše, během necelé minuty přemapovat mrtvé a “horké” pixely přímo v zrdcadlovkách Canon EOS a nebudete se tak muset spoléhat na servis a dávat svůj fotoaparát z ruky, nebo muset stále používat pomocné programy, které toto řeší až postprocesingem!

 

 

Co je to vlastně ten “horký”/”mrtvý” pixel?

Jsou to jednotlivé buňky senzoru fotoaparátu, které se zkrátka z důvodu složitosti výrobního procesu nepovedly a vykazují odlišné chování od ostatních…

klasický mrtvý pixel je barevný/černý bod, který je vidět při expozici libovolným časem a s libovolnou hodnotou ISO, na rozdíl od toho “hot pixel” je bod, který je výrazněji vidět až při delších časech a vyšších hodnotách ISO při expozici. Barva tohoto bodu závisí na tom, který pixel z trojce RGB je poškozen a jasnost od míry jeho poškození - takovýto pixel pak sám generuje elektrický náboj vlastním zahříváním během expozice. Černý pixel se může vyskytovat naopak při nemožnosti elektrický náboj z něho načítat, jejich počet se ovšem nemění a jsou odhaleny a přemapovány již z výroby.

Mám takovéto pixely ve svém fotoaparátu?

Velmi pravděpodobně ano, ale jsou od výroby z procesu tvorby obrazové informace vyřazeny a dopočítávají se z okolních bodů senzoru. Používáním fotoaparátu se ovšem může počet hot pixelů zvýšit a to především používáním aktuálně velmi oblíbené funkce livewiev, při které dochází k degradaci obrazového senzoru daleko rychleji, než při běžné expozici.

Jak hot a mrtvé pixely na svém fotoaparátu najdu?

Nastavte na svém přístroji manuální expozici(režim M) navolte expoziční čas na 1s a ISO na 200-400, expozici provedeme s krytkou(toto nastavení je ideální na odhalení hot pixelů pro všechny digitální zrdcadlovky). Nezapomeňte vypnout redukce šumu, i přesto, že na zobrazení hot pixelů prakticky vliv nemají…  tedy budeme exponovat tmavý snímek, kde jsou hot pixely nejlépe vidět, jakožto jasné body, které vidíte na výsledné fotce, respektive pokud je vidíte máte problém právě s hot pixely. Neplést s na toto nastavení již všudypřítomným šumem, tj. jemným barevným zrněním senzoru, které je běžné a z principu neodstranitelné.

Jak postupovat

Všichni, Canonisté co byli s přemapováním senzoru v servisu se teď jistě chytnou za hlavu.

Teď si již popíšeme postup jak hot pixely z fotografií odstranit, tj. přemapovat! Budeme potřebovat jen krytku šachty těla(krytku) a časomíru… Fotoaparát by měl neměl být “čerstvě zapnut”, ale vytemperován na provozní teplotu(viz níže).

  1. Z těla zrdcadlovky sejmeme objektiv a nasadíme místo něj na šachtu krytku
  2. následně dle typu fotoaparátu v menu aktivujeme funkci ručního čištění senzoru pro manuální odstranění prachových nečistot z povrchu senzoru a potvrdíme dialog(uvnitř těla dojde k sklopení zrcátka a otevření závěrky)
  3. od potvrzení dialogu vyčkáme 30s a fotoaparát vypneme… toť vše!!!

K aktivaci funkce přemapování dojde při dodržení času aktivace funkce manuálního čištění cca 28-32s a jen s uzavřenou šachtou přístroje.

Po přefocení testovacího snímku zjistíme, zda hot pixely zmizely a případně postup opakujeme, některé hot pixely se “chytnou” až při opakovaném přemapování. Rovněž doporučuji přemapovávat přístroj jen pokud je “vychladlý” a nebylo s ním několik minut fotografováno, respektive teplota senzoru souvisí s počtem pixelů, které budou případně z tvorby fotky vyřazeny… čím více se těsně před vlastním přemapováním fotilo, tím více bodů bude odstraněno, tedy tímto způsobem můžete proces i ovlivnit sami

Závěr

Postup byl testován na přístrojích značky Canon, podle reakcí některých čtenářů je však aplikovatelný i na některé modely zdrcadlovek Nikon!

Moc rádi zde uvidíme Vaše zkušenosti s tímto postupem.

Aktualizace 13.3.2011:

Dnes jsem zkusil postup na 550D, kterou osobně vlastním. Popravdě jsem zkusil postup asi 5x a nic. Částečně jsem znervozněl že je to podvod ale nakonec jsem si říkal, trošku ten čip zahřeji. Pustil jsem LiveView dokud se nevyplo, okamžitě jsem šel do menu, ruční čištění a od potvrzení v menu jsem začal počítat 30s. Po dokončení jsem vložil kartu, udělal snímek na 1s iso 200 a ten největší červený bod je pryč.

Tímto jen potvrzuji, že návod je opravdu funkční, jen občas nefunguje na ,,studeném" stroji.

 

I přesto že se jedná o postup, který není zásahem do fotoaparátu a tudíš by jste neměli přijít o záruku, berte na vědomí, že veškeré úpravy činíte na vlastní nebezpečí a autor ani Canonklub nenesou za případné poškození žádnou odpovědnost.

 

Zdroj: Michal Grosman

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.