Můj otec Antonín Kratochvíl, film a výstava

Můj otec Antonín Kratochvíl, film a výstava

Vydáno: 9. 6. 2020
Autor: martinkamin

Těsně po smyšlené koronavirové krizi jsem opustit stěny svého domu a vyrazil do kina na více než komorní promítání nového filmu Můj otec Antonín Kratochvíl pro média. Čeští producenti v něm poskytli zpovědnici válečnému fotografovi Antonínovi Kratochvílovi, a na první pohled překvapivě, dost prostoru také jeho synovi Michaelovi.

Antonín Kratochvíl na novinářské besedě po filmu Můj táta Antonín KratochvílVyrobit precizní dokumentární záznam tak bohatého života Antonína Kratochvíla je v podstatě nemožné, takže osobní účast Antonína na natáčení byla žádoucí už i proto, že některé životní momenty nelze sdělit jen fotografií nebo vyprávěním svědků událostí, ale musíte slyšel peprného Antonína s jeho osobitým popisem průserů, pádů, narovnání, slávy a nemoci.

Nemám kredit na hodnocení filmové stránky dokumentu, protože nejsem filmař, ale co mi chybělo nejvíce byla interaktivita, děj, akce. Vždyť se točilo o světovém válečném fotografovi. Místy mi film připadá jen jako rozhovor a vytrácí se mi autentičnost, akce, napětí. Antonínovy fotografie však pomáhají tuto mezeru vyplnit, protože některé jeho fotky jsem viděl poprvé a bezpochyby svou autenticitou vytahují celý dokument z průměrnosti. Okamžitě mi na mysli vytanul dokument War photographer o americkém válečném fotografovi James Nachtwayovi a natáčení kamerou připevněnou na foťáku kdesi v Africe a Bosně. Tahle akčnost mně v dokumentu chybí.

Hluboké je také odhalení jeho soukromí, odrážející jeho hektický život, hledání a propojení se synem, u jehož narození nebyl a současné vztahové rodinné vazby. A nad tím vším se vznáší aureola nejlepšího českého válečného fotografa a zakladatele agentury VII, později ASA400. Ovšem, doplněná skutečnou osobností ne úplně skvělého táty a manžela. Otázkou pak zůstává, zda neměla spíše v dokumentu převládat jeho profesní stránka nad tou osobní. Ale to je věc rozhodnutí filmařům, osobně bych chtěl více Antonína fotografického.

Antonín Kratochvíl na novinářské besedě po filmu Můj táta Antonín Kratochvíl

Dokument je od 4. 6. 2020 v kinech a výstava v Leica gallery 11. 5. — 6. 9. 2020

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.