Canon představil nové digitální tělo 500D a menší blesk 270EX

Canon představil nové digitální tělo 500D a menší blesk 270EX

Vydáno: 26. 3. 2009
Autor: martinkamin

Canon EOS 500DJarní přísun novinek Canonu bude na delší dobu letos asi jedinými změnami v sortimentu, ale každopádně si osobně myslím, že může oslovit některé váhající, případně před cestovatelskou sezónou motivovat k nákupu nového vybavení.

Co se týká nového těla EOS 500D, míří jednoznačně do segmentu tzv. entry level fotoaparátů. Znamená to, že si jej pořídí všichni, kteří chtějí a potřebují mít zrcadlovku (navíc nově s HD videem po vzoru 5D MK II) pro běžné focení, případně jako zálohu k 5D nebo 50D (40D). Vývoj prodeje (a tedy ceny) lze očekávat asi následující: Jako ostatně u každého spotřebního zboží se doporučené ceny budou v rámci několika měsíců držet na vyšší hladině, postupně to ovšem někteří obchodníci nevydrží a začnou cenu podsekávat.

Pro ty z vás, kteří chtějí 500D kupovat na letní dovolenou (tedy až v červnu) bych si jako jeden z argumentů, proč je koupit nyní, dovolil uvést, že podle všech náznaků koruna oslabí a je otázkou, zda se stávající ceny podaří udržet.

Druhou novinkou je nový blesk Speedlite 270EX. Jedná se o nástupce modelu 220EX, a musím podotknout, že velice zajímavý. Oproti typi 220EX přináší totiž několik drobných novinek:

  • je menší než předchozí typ
  • má ručně vyklápěnou a vysouvací zábleskovou hlavu
  • dostatečný výkon

Canon Speedlite 270EXCanon uvádí, že je kompatibilní s ostatními fotoaparáty Canon (tedy i automaty se sáňkami pro blesk). Z tohoto úhlu pohledu je také určitě velice dobrou alternativou pro 580EX, který je těžký, výkonný a robustní. Zejména pro fotografy s EOS 1D(s) a 5D, kteří bohužel nemají žádný interní blesk. Takto mylý blesk není na prosvětlení velké místnosti, ale poslouží třeba v exteriéru jako doplňkový zdroj na prosvícení obličejů a tmavějších  částí scén, nebo zvýraznění barev. Své uplatnění najde s ohledem na výkon určitě i u uživatelů běžných zrcadlovek a také kompaktních fotoaparátů. Interní blesk je zejména u těch kompaktů příliš titěrný, ale vytvořil rozptýlené světlo, navíc příliš bodový. 270EX ma oproti modelu 220 například výkopnou hlavu, takže můžete "blejsknout" o strop, velice užitečné.

 

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.