Canon EOS 70D ostří jako z praku, nahradí 60D, co se ale stane s EOS 7D?

Canon EOS 70D ostří jako z praku, nahradí 60D, co se ale stane s EOS 7D?

Vydáno: 12. 7. 2013
Autor: martinkamin

EOS 70D2. července představil Canon formou tiskové zprávy “novou” zrcadlovku EOS 70D (v katalogu). Samotná možnost pro redakci “osahat” si novinku přišla - nečekaně - až týden poté. Pokud jsem použil přirovnání “novou”, v tomto případě to opravdu platí více než obvykle. EOS 70D totiž obsahuje zcela nový koncept čipu, který zatím nemá v branži obdoby.

Navíc ukazuje, jakou cestou se chce Canon vydat, aby zajistil rychlé a přesně ostření při fotografování v režimu živého náhledu nebo při natáčení videa na zrcadlovkách. Technologie Dual Pixel CMOS AF je opravdu parádní věc. Proto se autofokusu budu věnovat také v samostatném článku.

EOS 70D představuje tradiční digitální zrcadlovku s čipem APS-C s crop faktorem 1,6 tvořící hranici mezi amatérskou řadou EOS 700D (katalog) a níže a profi řadou EOS XD a výše, tedy EOS 6D (katalog, recenze), EOS 5D Mark III (katalog) a EOS 1D X (katalog). Má nahrazovat model EOS 60D (katalog), ale oba budou ještě do začátku příštího roku 2014 stále na trhu.

EOS 70DEOS 70D

EOS 70D je digitální zrcadlovka s APS-C senzorem rozměru 22,5 x 15 mm, rozlišením 20,2 mpixelů, citlivostí čipu ISO 12800 s možností až ISO 25600 - to ale dopočítává procesor DIGIC5+ (který je jediný (5D Mark III má dva a 1D X má tři - z toho jeden DIGIC4), 19 křížovými AF body, 3palcovým otočným a dotykovým displejem s milionem bodů, zabudovaným modulem wi-fi a slotem pro SD karty. Nejpodstatnějším rozdílem oproti EOS 60D je wi-fi a čip s možností fázového ostření na čipu. Canon novou vlastnost nazývá 

Výbavou, autofokusovým systémem a rychlostí snímání se tedy podobá dnešnímu střednímu lepšímu standardu, jeho nejbližší konkurenti jsou SONY Alpha SLT-a77 (podrobná recenze na SONYklubu) a NIKON D7100 (podrobná recenze na našem NikonClubu).

Canon pro EOS 70D stanovil koncovou cenu 27490 korun s DPH. První kusy mají být k dispozici 27. srpna 2013.

Canon EOS ceny zrcadlovek

Canon EOS 70D je parametrově velice blízko již čtyři roky staré EOS 7D. Ta byla doposud - po ukončení výroby sporťáckých těl s APS-H (EOS 1D Mark IV apod.) - jediným amatérským tělem s ambicemi nabízet rychlý AF a dostatek snímků za sekundu. Canon vylepšil loni EOS 7D prostřednictvím firmwaru (popis, jak na upgrade s videem) a mezi novináři kolují zvěsti o tom, že jeho nová verze EOS 7D Mark II bude uvedena na začátku příštího roku. Pokud k tomu skutečně dojde, bude se muset EOS 7D Mark II posunout parametrově výše a přeskočit pomyslnou hranici mezi amatérskými těly EOS XXD a EOS XXXD a profi EOS XD, protože je velice blízko nové EOS 70D.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.