Utajená funkce v Lightroom, zatím nezveřejněná. Kdy bude?

Utajená funkce v Lightroom, zatím nezveřejněná. Kdy bude?

Vydáno: 28. 5. 2015
Autor: martinkamin

V našem posledním komentovaném článku k uvedení Adobe Lightroom CC a Adobe Lightroom 6 jsme zatím nekomentovali jednu schopnost/vlastnost, o které se zatím pouze mluvilo, ale Adobe ji do této nové verze nezařadilo. Jedná se o ostranění tzv. oparu z fotografií, tedy dodání kontrastu a barevnosti do fotografií, které jsou jakoby v oparu nebo zamlžené. V článku je video.

Kdo fotíte opravdu intenzivně na digitál (a fotografujete na světla), určitě jste mnohokrát vyprodukovali snímky, které jsou spíše zamlžené, s malým kontrastem nebo snímky, které opravdu mlhu nebo jakýsi závoj (ve světlech) obsahují.

Takové snímky - pokud to nebyl vyloženě záměr třeba při fotografování černobílé architektury - jsou málo kontrastní a mají málo kresby ve světlech. Vypadat mohou například takto:

Původní fotografie přímo z RAWu, příklad fotografie Canon a objektiv 400 mm Toskánsko, fotoexpedice

Fotografie se vyznačují malým konstrastem a celkovým "zatažením" obrazu do oparu. To se samozřejmě například u krajinářské fotografie stává.

Potkáváme se s tím také často na našich fotoexpedicích, nejčastěji třeba v Toskánsku (letos ji pořádáme třikrát, v září a říjnu 2015). Ráno fotografujeme dlouhé lány a pláně s mnoha vlnami obilí nebo jetelinky a díky vzdušné vlhkosti se obraz zahaluje to jemné mlhy. S takovými snímky pak potřebujeme ještě pracovat v postprocesu a dodat jim kontrast.

Adobe včera zveřejnilo funkci, kterou zatím nenajdete v ostré verzi Adobe Lightroom CC ani Adobe Lightroom 6 s názvem "dehaze" - v překladu "odstranění oparu".

Zde je video, kde Adobe ukazuje, jak to má fungovat a vypadá to opravdu dobře. Až to budeme moci vyzkoušet, bude zajímavé sledovat, jak si poradí s šumem ve stínech.

Dehaze by nám měla dopomoci k snadnejšímu odstranění oparu a výsledek by mohl vypadat například takto:

Nová funkce Adobe Lightroom Dehaze - odstranění oparu

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.