Fotografické Toskánsko, jak jsme jej ještě nepoznali

Fotografické Toskánsko, jak jsme jej ještě nepoznali

Vydáno: 22. 10. 2012
Autor: martinkamin

TuscanyMám to štěstí, že se jako váš doprovod mohu vracet každého půl roku do Toskánska. V květnu 2012 už jsem si skoro myslel, že mě tam nemůže nic překvapit, ale shoda “náhod” mě posunula zase do jiných dimenzí. A jak se to stane? Tak o tom je dnešní povídání.

V Sieně se objeví chlapík, který se v jinak tmavé ulici postaví do protislunce a zapálí si cigáro, dostanete šanci udělat 7 fotografií, nic víc, nemáte ani sekundu navíc, čas odhadujete, clonu se snažíte co nejvíce otevřít a děkujete za automatické ISO.

Siena street photoSiena street photoSiena street photoSiena street photo

Pak se vydám s ostatními expedičníky do San Gimignano. Asi dvouhodinové zpoždění mi vykreslí toto středověké sídlo s městskými věžemi za soumraku, bez turistů, v poklidu podvečera s podmanivou atmosférou.

A další dny v týdnu toskánský vrchol: Belvedere. Kolikrát jsem tam stál při východu a tolikrát se mi schovával, až letos!

Kdo jej nevyfotí, jakoby v Toskánsku ani nebyl. V říjnu jsme dostali od přírody tu šanci udělat snad nejlepší fotografie ze všech mých cest do Toskány. Stíny z oblaků zatančí na okolních kopcích jako taneční soubor na jevišti divadla. Konečně se podařilo to správné světlo! A já zase miluji Toskánsko a pokaždé tady nechám část svého srdce.

Sami z vlastní zkušenosti víte, že se musíte na jedno místo vracet vícekrát, než uděláte fotografii, kterou nosíte v hlavě. Mně těch míst v Toskánsku chybí ještě tak  8-10, než si řeknu pro sebe: tak, a teď to mám nafoceno, jak jsem si představoval. Chce to ale nejen kus kumštu, perfektní znalost fotoaparátu, chování objektivu v protisvětle, kompozice, exponometrie, ale také dost znalostí a zkušeností s pohybem Slunce, světla, znalosti počasí a chování místních mlh, a kde hledat zaručeně správnou předpověď počasí. Chci se o to stále pokoušet, a několik takových lokalit už máme vyhlédnuto. A neznají je ani místní  :)

Program na expedici je sice nalinkovaný, ale často se musí změnit, abychom maximálně vytěžili aktuální počasí, a tak jsme sice podle plánu vyrazili na Radicófani, ale to expedice nám vstoupila nečekaná událost ve "městě": oslavy konce vinařské sezóny a vína. V plánu jsme sice měli navštívit tuto známou pevnost na jihu, ale když jsme přijeli na místo, přímo před námi defiloval průvod otevřena ona slavnost. Neměli jsme ani čas vyměnit objektivy, co jsme měli na těle, to jsme byli nuceni použít. Jenže jak rychle nafotit zpravodajsky událost?

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.