Fotograf obyčejně neobyčejného života - Jindřich Buxbaum

Fotograf obyčejně neobyčejného života - Jindřich Buxbaum

Vydáno: 6. 6. 2011
Autor: martinkamin

Jindřich BuxbaumDo redakce Canonklubu se nám ozval jeden z našich čtenářů - fotograf a majitel autoservisu pan Jindřich Buxbaum a pozval nás na svou výstavu. Fotografie nás zaujaly a neméně jejich autor. Přinášíme vám rozhovor s ním a pozvání na jeho výstavu.

Kdy jste se poprvé setkal s fotografií?
S fotografiemi a fotografováním mne seznámil můj tatínek už, když jsem byl dítě a od té doby ji miluji.

Co vás na fotografování nejvíce těší?
Nejvíce mne těší zachycení toho daného okamžiku. Ve správnou chvíli zachytit to tak, jak to vidím a jak chci, aby to stejně jako já spatřili i ostatní. Fotografování mne těší jako záliba. Ale je to vlastně už taková moje vášeň.

Jaký používáte dnes fotoaparát?
Používám tělo Mark IV a Mark II. Canon, jak jinak.

Vybíráte si situace, kdy víte, že tahle bude pěkná v černobílé a tahle v barevné podobě na fotografii?
Mám rád obojí. Černobílou fotografii mám moc rád. Takové barevné ladění fotografie se hodí k obrázkům, které fotím třeba v koncentračních táborech. Moji předkové prošli lágry, zejména Osvětimí a tam jsem nafotil hodně. Tatínek prošel různými koncentráky a hlavně tímto táborem, moc si ho vážím a vždy jsem ho obdivoval.



Témata, která si vybíráte jsou vždy spjata s historií Vašich rodových " kořenů" ?
Ano. Může se to zdát třeba zvláštní, ale Osvětim a Treblinku jsme nafotil hlavně proto, abych tak uctil památku všech lidí, kteří takovými místy prošli. Prožili tady kus svého života a byl to život přetěžký, plný utrpení a bezpráví. Chci, aby se tohle vědělo o židovství a aby se na to nezapomnělo. Nedá se to vrátit a jen tak vymazat, ale poučit se z toho dá, aby se něco takového už neopakovalo, to ano. Proto se tam vracím a fotím ta místa.

Židovství je Vaše téma nejoblíbenější?
Jsem obyčejný člověk a žiji obyčejný život, ale patřím do určité komunity, která je plná obyčejně neobyčejného života a já to dokáži zachytit ve svých fotografiích.Fotil jsem život přímo v Izraeli. Je to skoro taková moje prezentace této země a myslím, že se mi fotky povedly a tak je vystavuji.Lidé se tak mohou blíže seznámit se židovstvím a udělat si podle svých pocitů z fotografií na ně svůj názor. Pro mne je Izrael skvělá země.


Kde můžeme vidět vaše fotografie?
Mám už několikátou výstavu, poslední je teď v Třebíči v synagoze.

Co máte v plánu dál a na čem pracujete?
Fotím teď projekt operací v Hranické nemocnici v Hranicích na Moravě. A pořád se budu dál zabývat židovskou tématikou, to je nevyčerpatelná studna inspirace pro mne.

Přejeme panu Buxbaumovi hodně zdraví a těšíme se na jeho další fotografie. Možná, až zdravíčko dovolí si udělá čas na naše čtenáře a provede nás v Praze Židovským městem.

Fotografie Jindřich Buxbaum

Rozhovor Irena Kamín Chloubová

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.