Thank you for using Canon products. - tak děkujeme za poděkování, ale na kvalitě to nepřidá

Thank you for using Canon products. - tak děkujeme za poděkování, ale na kvalitě to nepřidá

Vydáno: 8. 1. 2009
Autor: martinkamin

"Thank you for using Canon products."   Tak takto lakonicky začala na sklonku roku společnost Canon přiznávat, že první informace o problému černého bodu a vertikálního bandingu jsou skutečně pravdivé a nová zrcadlovky, které se to týká 5D Mark II má tyto problémy. O tom, co je banding se můžete dočíst zde a o bandingu objeveném v konkurečním aparátu D200 od Nikonu, je precinzně popsán zde.

Inženýři Canonu sice v tiskové zprávě zaslané médiím přiznali, že se tyto problémy i tohoto modelu objevují, ale zatím neznají řešení, jak se jim vyhnout. Největším problémem ovšem zůstává, že není úplně jasné, kdy se tyto chyby objevují. Canon poslal novinářům pouze základní návod, jak mít nastavený aparát, aby se banding neprojevoval, přitom se nejedná o nikterak zanedbatelnou chybu.

Osobně jsem zvědavý, zda to vyřeší již druhým updatem firwaru na verzi 1.0.7, který můžete (má v Česku vůbec někdo toto tělo k dispozici?) stahovat odtud.

Vertikální banding nastává zejména v situacích, kdy máte nastavené rozlišení RAWu sRAW1. Neobjevuje se při nastavení sRAW2, RAW nebo JPEG. Šum můžete zredukovat nastavením funkce C.Fn II-3: Highlight tone priority na nulu = Disable.  

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.