Tak nám zabili Provia 400X paní Mullerová

Tak nám zabili Provia 400X paní Mullerová

Vydáno: 22. 7. 2013
Autor: martinkamin

Soumrak filmůSkoro by se mohlo začít jako v české haškovské klasice: "Tak nám zabili Ferdinanda," řekla posluhovačka panu Švejkovi. "Kterýho Ferdinanda, paní Müllerová?" otázal se Švejk.

Podobně: "Tak FUJIFILM přestala vyrábět další filmy: černobílý Neopan 400 B&W a diapozitivní Provia 400X". Když se tato zpráva objevila na Facebooku, moc jsem jí nevěřil.

FUJIFILM PROVIA 100FOvěřoval jsem si tuto informaci také přímo u FUJIFILM, kde zatím čtyřstovka slide stále je v produktech, černobílý už tam není vůbec. Poprvé se zpráva objevila u jednoho prodejce na jeho Facebook stránce. Většina komentářů je negativních, jsou i tací, co píšou: "měl bych 'čeknout' svůj mrazák..."

Každopádně zpráva nevypadá příjemně, počet negativních černobílých materiálů a také pozitivních - které mám rád - postupně upadá. Přitom mám pocit, že v mém okolí lidé stále fotí a pracují s klasikou.

FUJIFILM PROVIA 400XPrvní signály vyslala FUJIFILM už v červenci 2012, kdy ukončila mé oblíbené Fujichrome Velvia 100F a Velvia 50.

Začal jsem tedy zkoumat, kde se u nás dají klasické materiály nakoupit (kinofilmové), bylo to ale úděsné zjištění, Fotolab, nemá v nabídce nic, Megapixel, nic, Foto Škoda právě předělává e-shop, ale v cache jsem něco našel tady a skladem...

Osobně fotím 80 % na pozitivní kinofilmy. Na co fotíte teď a kde to nakupujte? Prosím tipy do komentářů.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.