Recenze-test objektivu SIGMA 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM - důvody, proč jej koupit nebo vzít dražší Canon...

Recenze-test objektivu SIGMA 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM - důvody, proč jej koupit nebo vzít dražší Canon...

Vydáno: 8. 1. 2011
Autor: martinkamin

SIGMA mě potěšila svou robustní konstrukcí, příjemnou hmotností a velikostí akorát do ruky, a částečně kresbou – pokud ovšem nefotíte s full framem na plnou díru. Dobře spolupracovala na EOS 5D i EOS 7D. Každý fotograf s Canonem asi bude znát legendární zoom profesionální řady EF 24-70 f/2.8L II USM – v našem katalogu jej registrovaní fotografové najdou tady. Od roku 2002 se v podstatě jedná o základní zoomovací sklo fotografa na plnoformátovém fotoaparátu. Třetí výrobci – Tamron, SIGMA, Tokina se samozřejmě snaží nabízet alternativy, proto jsme se v redakci Canonklubu zaměřili právě na objektiv SIGMA 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM. Proč jej mít a nemít se dočtete dále.

Na začátku musím rozklíčovat celý název: údaj 24-70 snad nikoho nenechá na pochybách. Jen zdůrazním, že 24 mm na krátkém konci je dobrý základ, protože pro mnoho fotografů je 28 mm už příliš, pokud pracují v prostředí městské zástavby, pořizují street foto, fotografují v místnostech apod. Minimální clonu 2.8 můžete používat celém rozsahu zoomu. To je příjemné zejména v častých případech fotografování za zhoršených světelných podmínek. IF – internal focus - ukazuje, že vnitřní člen se sice při ostření otáčí, ale vnější čočka nikoliv, takže milovníci přechodových a polarizačního filtru jásají, snad jen do okamžiku než zjistí, že vnější filtrový závit má 82 mm...

Další údaje: EX – nejpreciznější úpravy skel, co SIGMA dodává, DG – použitelný na všechna těla fotoaparátů, tedy FF i APS-C, bohužel na APS-C vám z tohoto objektivu zbude jen těžce použitelný zoom 38 až 112 mm. HSM – Hyper Sonic Motor motor pro pohon soustavy členů odpovědných za ostření. Motor je tedy uvnitř objektivu a je tichý, ovšem ne tak jako Canon USM. HSM motory dává SIGMA do svých objektivů od roku 1997, Tamron letos v objektivu SP AF70-300mm f/4-5.6 Di VC USD. Objektiv obsahuje jeden ELD, dva SLD a tři asférické optické členy pro korekci aberací, na fotografiích sami si zhodnoťte, jak se jim to daří – myslím, že docela obstojně, ikdyž tato vada je snadno odstranitelná v aplikacích pro vyvolávání RAWů.

K objektivu a jeho provedení. Tubus má dvě části. Nejdříve o té pevné: kde je prstenec pro zoom a prstenec pro ruční ostření, přepínač ručního ostření a nakonec mechanická stupnice orientačně ukazující vzdálenost zaostřeného objektu od rovinu filmu/čipu. Pro srovnání s podobným Canonem http://www.canonklub.cz/katalog-objektivu/ef-24-70mm-f28l-usm EF 24-70 f/2.8 L USM je asi nejdůležitější to, že u obou je druhá část pohyblivá a při zoomování vyjíždí z těla objektivu nebo se do něj ukrývá. Mechanismus funguje spolehlivě, jen byste měli mít na paměti, že kolem pohyblivé části se vám mohou dovnitř objektivu dostat nečistoty.

Objektiv SIGMA jsem testoval na EOS 5D a EOS 7D s bateriovým gripem. Jeho určení je velice univerzální. Nafotíte s ním dobře krajinu, běžný život, street, portrét, rodinu, zvířata. Přišel čas prvních snímků.

 

Srovnání SIGMA 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM a CANON EF 24-70 f/2.8L USM
Průměr filtru 82 77
Hmotnost 790 950
Počet optických členů 12 skupin/14 čoček 13 skupin/16 čoček
Stabilizátor ne ne
Minimální zaostřovací vzdálenost 38 cm 38 cm
Počet lamel clony 9 8
Ruční zaostření proti autofukusu ano ano
Velikost 88,6x94,7 mm 83x123mm

Provedení. Vnější "satinový" povrch je příjemný, občas jsem měl vnitřně obavy, že jej při nošení o něco podřu. Tomu se ale stejně nevyhnete, takové škrábance jsou na objektivu pak vidět jako světlé šmouhy. Na funkčnost to nemá vliv, ale objektivy Canonu mají lesklý povrch, který je velice odolný proti otěru – mně je tento hladký povrch bližší Hmotnost odpovídá použitým kvalitním materiálům, objektiv váží 790 gramů (Canon až 950 g). Sluneční clona je v ceně a na mě působila velice pevně a lehce, ikdyž byla z plastu.

 

Rozměry. Objektiv má několik zásadních odlišností od verze Canonu. Jak jsem již zmínil: objektiv je kompaktnější.... bohužel vnější filtr má závit o průměru 82 mm, což je u tohoto typu skla ojedinělé, a pro některé to může být nepříjemné zjištění, protože polarizační filtr na takový závit stojí kolem 3,5-5 tisíc korun... 82mm filtr musíte také použít například v daleko širším skle EF 16-35 f/2.8L II USM.

Praktické použití. 82mm šířka filtru objektivu představuje masivní tubus, který se skvěle drží v ruce, s kilovým tělem fotoaparátu tak taháte skoro 2 kilogramy, a to se při celodenním nošení opravdu pronese. Někteří fotografové vám řeknou, že se tento objektiv nehodí ani na portrét, já si to nemyslím. Na plnou díru jsem používal objektiv zejména na dlouhém konci, kde jsem se snažil kreativně oddělit pozadí – a s výsledky jsem jakžtakž spokojený. Připomínky mám ke kresbě na cloně 2.8, kdy se objektiv projevoval velice vlažně, v rozích i ve středu je kresba měkčí a méně kontrastní, a to po celé ploše. Zde jsou důkazy. První snímek je na cloně 2.8, druhý 8 třetí 11. Na prvním je výrazně patrná vada.

Clona 2.8Clona 8Clona 11

Objektiv také na plnou díru vinětuje kolem 20 % v krajích, ale to je vlastnost, která se dá snadno odstranit – pro mě osobně má i spoustu výhod, protože fotografie dostávají takový mírně nostalgický punc, a to se mi líbí. Jedno clonové číslo a vinětace klesne na 10 %.

Na plném formátu jsem byl s focením proti slunci a s bočním slunce velice příjemně překvapený. U zoomu s tolika členy dosahuje sklo slušných parametrů. Proti slunci - například portrét osoby se sluncem v zádech focený s bleskem – utrpí ovšem kontrast - je to vidět na prostředním snímku, ale když s tím počítáte, dokážete situaci hravě zvládnout. Na zoom se 14 čočkami je to velice dobré. U třetího snímku proti slunci nechť fotografové prominou, protože jsem snímky nijak neretušoval ani neupravoval, nechal jsem v pravé části také nečistoty na snímači.

 

Krajinky na cloně 8-11 bez problémů, výtečné výsledky, focení rodinných akcí díky cloně 2.8 také v pořádku, občas si se mnou autofokus pohrával, zejména v hodně tmavém prostředí. Nezaznamenal jsem ale situaci, kdy by se ani na střední bod autofokus nechytal vůbec. Na dalších snímcích ukazuji zejména nízkou úroveň chromatické vady, ikdyž patré, na druhém snímku mírnou neostrost v rozích a na třetím krásné použití s bleskem na cloně 3.5, to už je v pořádku.

Závěrečné srovnání

Pořídit jej můžete u nás od 19400 Kč včetně DPH, kdy 12. září 2010 stál ještě 23 000 Kč, nyní je cena stabilní. Nejlevnější CANON EF 24-70 f/2.8L USM pořídíte za 25899 Kč a pokud nás sledují fotografové s NIKONem, pak její firemní zoom stojí téměř 44 tisíc. Takže nikonisti nemají v podstatě moc o čem přemýšlet...

Kdybych měl doporučit, váhal bych. Ve srovnání s Canonem je rozdíl v ceně nějakých 6 tisíc, přitom oba objektivy se vysouvají, SIGMA má menší-kratší sluneční slonu, což je příjemné (menší šance, že s ní někde zavadíte), naopak má velmi velký vnější průměr filtru 88 mm, SIGMA je lehčí. Pro každého mluví něco pro něco proti.

Ale recenzi bych zakončil asi takto: je-li pro vás 6 tisíc zásadní rozdíl v ceně a nebude používat polarizační filtr, berte SIGMU. Na 2.8 počítejte s horší kresbou a kontrastem, ta se ale velice rychle zotaví a na cloně 4 je už výtečná. SIGMA je také lehká a skladná, což pro focení na cestách je dobrý argument – tam se vám každých 200 gramů opravdu pronese.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.