Kalibrace LCD monitoru pro zpracování fotografií

Kalibrace LCD monitoru pro zpracování fotografií

Vydáno: 26. 11. 2009
Autor: martinkamin

Doplnění: Společnost EIZO NANAO nás informovala, že nabízí půldenní kurzy zabývající se kalibrací monitorů, pokud vás tato nabídka zaujala, přečtěte si informace na Fotoinstitutu.

Michal Srna si pořídil levný LCD monitor do 7000 korun a také kalibrační sondu, aby se jej pokusil zkalibrovat a nastavit proco nejvěrnější barvy. Jedině takto nastavený monitor může sloužit pro správnou úpravu fotografií. Své zkušenosti popsal v tomto článku o kalibraci a v článku o samotném monitoru Dell -  "levné" LCD pro fotografy - Dell UltraSharp 2209WA.

Z nového monitoru na úpravu fotografií jsem byl nadšený, nicméně jsem se začal zajímat o problematiku kalibrace a profilace (dále jen kalibrace) monitorů, jelikož jsem ze svého "Dellíka" chtěl získat maximum...

Jak již popisuji v článku věnovanému tomuto monitoru, je jasné, že každý monitor je kus od kusu jiný a pokud jsem si ho chtěl korektně zkalibrovat, nezbývala jiná možnost, než si pořídit kalibrační sondu.

Možná si kladete otázku: "Proč kalibrovat?". Ostatní lidé mají stejně své monitory z 99 % nekalibrované. Na tuto otázku existuje více odpovědí. V mém případě jsem se chtěl zbavit lehkého teplého nádechu (až do žluta) u většiny černobílých fotografií a zároveň jsem se nehodlal spokojit s korekcí gamma koeficientu pouze snížením kontrastu a tím následného poklesu kontrastního poměru u takto výborného E-IPS panelu. Jiní lidé by na otázku: "Proč kalibrovat?" argumentovali tím, že chtějí mít výstup z tisku stejný jako na jejich monitoru atd... Důvodů, proč provádět korektní kalibraci monitoru pomocí vlastní sondy, existuje tedy hodně a když už si pořídíte kvalitní monitor, u nějž lze dosáhnout skvělé věrohodnosti barev, byla by škoda toho nevyužít... Obzvlášť když narazíte na poloprofesionální kalibrační sondu v cenové relaci pod 5000 Kč - X-Rite Eye-One Display LT (dále jen Eye-One Display LT).

X-Rite Eye-One Display LT

 Ano, po dlouhém pročítání recenzí a názorů na diskusních fórech jsem se rozhodl svěřit kalibraci do rukou kalibrační sondy Eye-One Display LT. V českých luzích a hájích moc na výběr nemáte, existují pouze dva serioznější obchody zabývající se kalibračními sondami a to vzorniky.cz a dtpobchod.cz. V cenové kategorii kolem 5000 Kč se nachází pouze dvě kalibrační sondy, ta kterou jsem si zvolil já - Eye-One Display LT a o 900 Kč dražší  Spyder3Elite. V jedné z recenzí však přesností kalibrace Eye-One Display LT s přehledem poráží dražší Spyder3Elite a přesnost kalibrace byl můj hlavní požadavek při výběru kalibrační sondy.

Kalibrační sonda X-Rite Eye-One Display LT se původně prodávala pod značkou Pantone, Inc., která však byla odkoupena firmou X-Rite. Pokud se setkáte s názvem i1 Display LT, jedná se o tu samou sondu, pouze jinak pojmenovanou pro jiný trh. V názvu sondy můžete též někde najít slovo "GretagMacbeth", což je firma, která tuto sondu vyvinula a spadala do sféry výroby profesionálních kalibračních pomůcek. Nyní je již stejně jako Pantone, Inc. pod křídly firmy X-Rite.

Eye-One Display 2 vs. Eye-One Display LT

Spolu s Eye-One Display LT se ještě prodává Eye-One Display 2, jejíž cena dosahuje až k 7000 Kč. Jaký je mezi těmito sondami rozdíl? Žádný! Eye-One Display LT je úplně stejná po konstrukční stránce jako Eye-One Display 2, jediné co tyto dvě sondy odlišuje je funkce softwaru k nim dodávaného (za 3000 Kč navíc máte u Eye-One Display 2 větší výběr hodnot teploty barev a gamma koeficientů či můžete kalibrovat více monitorů připojených k jednomu PC a zároveň Vám program vyhodnotí výsledek kalibrace podrobněji  pomocí číselných hodnot gamma koeficientů a křivek po kalibraci. Verze Eye-One Display 2 Vám umožní ještě kalibrovat jas monitoru, který však nijak neovlivňuje barevné podání). Vzhledem k tomu, že se jedná o naprosto totožné výrobky, tak mi přijde příplatek 3000 Kč za výše uvedené funkce dosti přehnaný! Pokud by Vám funkce v softwaru chyběly, není problém provést placený upgrade na plnohodnotnou Eye-One Display 2.

Nyní se již podíváme na samotnou sondu Eye-One Display LT, která se mi nyní sluní na stole. Dokáže zkalibrovat monitor tak, aby zmizel onen žlutavý nádech? Poradí si s mým operačním systémem Vista 64 SP2? Tyto a další otázky naleznou odpověď na následujících řádcích.

Rozbalování a instalace sondy...

Sonda je zabalena velmi podobně jako myši od Logitechu, neznalý by si mohli opravdu myslet, že se jedná o myš, nicméně nápis na krabici "Monitor Color Correction" by ho ihned vyvedl z omylu:) V krabici naleznete pouze stručný návod ve stylu Quick Start Guide, který je opravdu quick a bude Vám naprosto k ničemu. Dále je přibaleno závaží jako protiváha na kabel z druhé strany monitoru, aby sonda "nesklouzla" při kalibraci dolů a CD disk. Na disku najdete hodně věcí - od nepoužitelných a starých ovladačů se starými verzemi kalibračních programů (ani jedno nefunguje pod Vista 64 - výrobce má však výbornou technickou podporu na svých webových stránkách, kde najdete nejnovější verze programů a ovladačů). Jediné, co je na disku CD použitelné, je výukové video, které nahrazuje zřejmě absenci návodu a zde naprosto platí, že jeden obrázek řekne více než tisíc slov. Flash výukové video spustíte přímo z CD poklepáním na soubor "Eye-One Training Modules.exe". Za tento počin výrobce jednoznačně chválím, protože si s videem dal opravdu práci a celý proces kalibrace, včetně ovládání kalibračního programu Eye-One Match 3, je v něm dotažen k dokonalosti a pochopí ho i naprostý amatér. Základem je  znalost angličtiny (komentátorovi je však dobře rozumět).

X-Rite Eye-One Display LT

Obsah balení X-Rite Eye-One Display LT

 

Po stažení nejnovější verze ovladačů z webu výrobce (v2.40) a nejnovější verze kalibračního softwaru Eye-One Match 3 (v3.6.2), na webu výrobce pojmenováno jako i1 Match, se můžete pustit do instalace. Na mém PC s Windows Vista 64 SP2 proběhla instalace z nejnovějších ovladačů a staženého softwaru ze stránek výrobce naprosto bez problémů.

Postup instalace Eye-One Display LT z nejnovějších ovladačů stažených ze stránek výrobce:

1) Před připojením kalibrační sondy do portu USB nainstalujte nejprve stažený software Eye-One Match 3 (v3.6.2)

2) Rozbalte složku s ovladači (v2.40) a jejím obsahem přepište soubory v "C:\Program Files\GretagMacbeth\i1\Eye-One Match 3\drivers". U Windows Vista je program Eye-One Match 3 nainstalován v "Program Files (x86)". Tímto krokem si zaručíte, že sonda použije nejnovější ovladače dodávané výrobcem.

3) Připojte kalibrační sondu do volného USB portu (doporučuji nepoužívat prodlužovací USB kabel, nebo pouze co nejkratší, na delším prodlužovacím kabelu by sonda nemusela fungovat korektně). Tímto je instalace kalibrační sondy dokončena.

Na webových stránkách výrobce si můžete ještě stáhnout program i1Diagnostics (v2.5.1), který pouze prověří funkčnost sondy na Vašem PC.

Kalibrace, profilace a překvapivě ani ne moc práce

Spuštěním programu Eye-One Match 3 se zobrazí jednoduchý průvodce, který Vás krok po kroku provede celou kalibrací monitoru a následnou tvorbou ICC profilu. Ano, výsledkem je tedy HW nastavený monitor a ICC profil, který se zavede do LUT grafické karty a doladí nepřesnosti, které nešly zkalibrovat pomocí tlačítek na OSD monitoru. U kalibrační sondy Eye-One Display LT máte na výběr gamma 1.8 či 2.2 (starší verze této kalibrační sondy povolily pouze 2.2) a teploty barev 5000 K, 6500 K a 7500 K. Na začátku kalibrace zaškrnutím políčka "Perform ambient light check" Vám program umožní změřit osvětlení Vašeho pracovište a zároveň teplotu světla v Kelvinech, pokud se tak rozhodnete, budete vyzváni k nasazení bílého krytu na sondu a natočení směrem do pokoje. Jak vidíte - pro běžného uživatele naprosto dostačující možnosti kalibrace, kterou stejně většina bude provádět na teplotu barev 6500 K a gamma 2.2. Pokud by Vám nabízené možnosti kalibrace nestačily, je možné je rozšířit přechodem na dražší verzi kalibrační sondy Eye-One Display 2.

Eye-One Match 3

Ukázka kalibračního softwaru Eye-One Match 3 dodávaného k sondě X-Rite Eye-One Display LT, vlevo můžete vidět jednotlivé kroky celé kalibrace

 

Kalibrace monitoru sondou Eye-One Display LT

Takto vypadá přímo proces kalibrace, kdy je sonda položena na obrazovce monitoru

 

Samotný proces kalibrace zde popisovat nebudu, jelikož je popsán podrobně v jednotlivých recenzích, na které odkazuji níže. Jen zmíním, že kalibrace zahrnuje nejprve umístění kalibrační sondy na obrazovku (pozor - u LCD panelu se nemají používat přísavky, došlo by ke změně barev ve snímané oblasti), nastavení kontrastu (zde se mi nepodařilo u mého Dellu 2209WA trefit přesně do optimálního okénka, nicméně jsem skončil na hodnotě kontrastu 84 při jasu 10, který však na kontrast nemá velký vliv). V druhé části kalibrace, kde je ještě vyžadována interakce uživatele, se provádí nastavení teploty barev - buď pomocí přednastavených hodnot přímo v OSD a lépe, pokud to monitor umožňuje, nastavením přímo jednotlivých RGB kanálů z OSD. Zde se mi podařilo přesně nastavit 6500 K, program totiž ukazuje pro kontrolu aktuální teplotu barev  a zároveň odchylky u jednotlivých složek RGB. V mém případě nastavení kanálů dopadlo následovně: R - 99, G - 91, B - 93. Poté je vše již automatické - software promítá sondě různé barevné obrazce a ona na jejich základě vytvoří ICC profil, který se uloží do Windows/System32/spool/drivers/color a nastaví jako "default" pro Váš monitor.

LUT Manager - Dell 2209WA po kalibraci Eye-One Display LT

LUT pro jednotlivé kanály RGB zavedené na výstup grafické karty po kalibraci sondou a ICC profilaci

Zde bych se rád pozastavil, jelikož u Windows Vista může dojít k tomu, že se Vám profil korektně nenačte po spuštění, nebo naopak dojde k jeho přenastavení např. při spuštění nějaké fullscreen aplikace. V tomto případě doporučuji použít na kontrolu a znovunačtení freeware program LUT Manager, viz odkazy na konci článku. U mě se profil "snad" zatím načítá korektně, je to podle mě způsobeno tím, že aplikace Eye-One Match 3 si přidala do sekce "po spuštení" program Logo Calibration Loader, který se zřejmě stará o správné zavedení ICC do LUT grafické karty.

Logo Calibration Loader

Program Logo Calibration Loader se zřejmě postará o korektní zavedení ICC do LUT grafické karty

 


Aktualizováno - 25/08/2009

Po delším používání kalibračního profilu jsem zjistil, že se problém se správou barev u Windows Vista objevuje i u mě. Po spuštění Windows Vista se ICC profil bez problémů aplikuje díky programu "Logo Calibration Loader", který jsem popsal výše. Problém však nastane, pokud spustíte full screen aplikaci, využívající k zobrazení D3D či OpenGL a následně ji opustíte zpět do Windows Vista. Právě přepnutí do/z full screen zobrazení ve Windows Vista má u mě za následek ztrátu korekce zobrazení daným ICC profilem -  pouze u některých D3D či OpenGL aplikací, ne však u všech. LUT zůstane aplikována stále na výstupu grafické karty, ale zobrazení monitoru již není upravováno ICC profilem, proto v tomto případě nepomůže ani program LUT Manager. Barvy jsou poté samozřejmě odlišné, z toho důvodu, že není prováděna korekce zobrazení monitoru ICC profilem.

Jediným řešením ztráty korekce zobrazení ICC profilem je restartování Windows Vista (klasický restart či přepnutí a následné probuzení z úsporného režimu). Poté jsou barvy opět v pořádku a ICC profil je aktivní. Manuální spuštění programu "Logo Calibration Loader" v tomto případě nepomůže. Po pročtení různých diskusních fór se tento problém vyskytuje v případě Windows Vista jak u PC s grafickou kartou od Nvidie, tak i od Ati, zdali se tento problém objevuje  i u PC  s jinými grafickými kartami, nevím.

Pokud tedy spustíte nějakou full screen aplikaci využívající D3D či OpenGL a po jejím opuštění se Vám budou zdát barvy odlišné než obvykle po kalibraci, je jediným řešením restartování Windows Vista. V současné době bohužel jiné řešení neexistuje a ani Microsoft a výrobci grafický karet s tím zřejmě nehodlají nic dělat:-(



Uložením profilu kalibrace končí a po zvolení, za jak dlouho se má kalibrace opakovat a kdy Vás má Eye-One Match 3 tedy upozornit, se program ukončí. Sondu můžete odpojit, nasadit na ni bílý plastový kryt, který slouží zároveň pro měření okolního světla a někam ji uložit do příští kalibrace...

 

X-Rite Eye-One Display LT

Kalibrační sonda X-Rite Eye-One Display LT s krytkou


Problém, který jsem zde popisoval a se kterým jsem se setkal po kalibraci:

"Mám však jeden problém, který se mi nepodařilo ještě vyřešit. Barvy jsou po kalibraci malinko jiné v aplikacích, které si samy načítají ICC profil, někdy též nazvané jako "color managed" (Lightroom, Firefox 3.5) od barev "non-color managed" (IE, Opera, ACDSee...) aplikací. Nevím tedy, jakým barvám mám věřit, jestli těm z "color managed" nebo z "non-color managed" aplikací. Rozdíl není nijak výrazný, spíše jde o to, že se mi zdají barvy v "color managed" aplikacích lehce tmavší, než ty z "non-color managed"."

EDIT:

Na výše uvedený odstavec jsem již našel odpověď. Jak se zdá, není kalibrace a profilace zase tak jednoduchá záležitost a aby člověk pochopil, proč vidí barvy v "color managed" aplikacích jinak než v "non-color managed" aplikacích, musí pochopit celý proces kalibrace a profilace monitoru. Následující dva odstavce jsou částečně citací pana Viktora Navrátila ze serveru Grafika.cz, který byl tak ochotný a problematiku mi vysvětlil. Tímto mu děkuji.

Nyní se pokusím stručně vysvětlit tento problém, tak, jak jsem ho pochopil já. 1. částí kalibrace je korekce zobrazení monitoru. Ta se provádí LUT tabulkou ve Vaší grafické kartě a Vy si ji můžete prohlédnout například již zmíněným freeware programem LUT Manager. Korekce pomocí LUT tabulky je založena na měření kalibrační sondou a opraví se tím gamma koeficient na Vámi požadovanou hodnotu a chromatická teplota bílé. Ve 2. části kalibrace je pak založen vlastní ICC profil, který vychází již z korekce LUT tabulkou a popisuje její výsledek. Dojde k tomu tak, že sonda změří bílý bod, výslednou gammu a RGB barvy monitoru - tedy jeho gamut. V ICC profilu jsou tedy popsány konkrétní barvové schopnosti monitoru. Nyní přichází na řadu "color managed", neboli CMS aplikace, která informace v tomto ICC profilu použije k výsledné korekci zobrazení, tak abychom viděli přesně takové barvy, jaké máme vidět. Jinými slovy - díky ICC profilu vytvořenému kalibrační sondou ví CMS aplikace, jaké barvy na monitoru vidíme a podle toho upraví jeho zobrazení tak, abychom viděli přesně takové barvy, které nám chce ukázat. A o to nám přece jde!

Druhou skupinou jsou aplikace "non-color managed" neboli nonCMS. Jedná se o aplikace, které nemají správu barev a zobrazují data bez jakýchkoliv korekcí. Korekce v LUT tabulce jsou sice aplikovány globálně na zobrazení monitoru, ale tyto nonCMS aplikace nemají informaci o tom, jak monitor zobrazuje barvy, proto nemohou žádnou korekci použít. Tyto aplikace posílají RGB data bez jakýchkoliv úprav přímo do grafické karty a ta na ně aplikuje pouze LUT korekci a šup s tím do monitoru. TO JE TEN DŮVOD, PROČ VIDÍME V LIGTHROOMU, FIREFOXU 3.5 (CMS APLIKACE) JINÉ BARVY NEŽ V IE, ACDSee A DALŠÍCH nonCMS APLIKACÍCH!

Poznámka: ACDSee Pro je již CMS aplikace (podporuje color management), nejnovější verze je 2.5 a na svět již přichází pomalu ale jistě verze 3.0. Samozřejmě se liší od "normálního" ACDSee i cenou:)

dčila?

Aby bílá bílá byla - jakpak se kalibrační sonda osvědčila?

Po provedení kalibrace jsem nedočkavě otevřel nějakou černobílou fotografii a můžu konstatovat, že jsem spokojen! Žlutý nádech zcela zmizel, černobílé fotografie jsou nyní opravdu černobílé a po provedení všech "okometrických" testů na gammu mi ve všech barevných kanálech a odstínech šedé vychází 2.2. To vše při nastavení kontrastu na 84, což dává o hodně lepší kontrastní poměr než při snížení na 50 v OSD mého Dellu 2209WA. Barvy jsou o hodně "živější a plnější" a obraz na starém LCD Fujitsu vedle mého krasavce z dílen Dellu, vypadá nyní naprosto hrozně až bych řekl, že nějak brčálově:), čehož jsem si předtím nevšímal, kvůli žlutavému nádechu obrazu na Dellu.

Pokud tedy chcete ze svého miláčka dostat maximum a nelitujete obětovat necelých 5000 Kč, mohu Vám nákup X-Rite Eye-One Display LT jednoznačně doporučit. Dostanete tak kvalitní kalibrační sondu, v cenové relaci, kam spadají spíše amatérské kalibrační pomůcky a nemusíte se vyptávat po známých, zdali náhodou neznají někoho, kdo by Vám ji půjčil. Zároveň budete mít možnost si kalibraci provádět sami a hlavně pravidelně...

Výsledky mé kalibrace monitoru Dell Ultraonitoru Dell Ultra

Zde poskytuji výsledky mé kalibrace na monitoru Dell UltraSharp 2209WA, včetně ICC profilu vytvořeného kalibrační sondou Eye-One Display LT (Opět upozorňuji, že každý kus monitoru je trochu odlišný, proto mé výsledky kalibrace můžou Váš obraz naopak zhoršit a ne vylepšit!)

Odkazyz které Vám mohou pomoci:

Odborné recenze kalibrační sondy Eye-One Display LT a Eye-One Display 2:

Rady se zaváděním ICC profilu pod Windows Vista:

Webové stránky Michala Srny jsou zde.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.