Jsou dohady o novém Canon EOS 7D Mk II jen drby nebo mají racionální základ?

Jsou dohady o novém Canon EOS 7D Mk II jen drby nebo mají racionální základ?

Vydáno: 18. 8. 2014
Autor: martinkamin

dohady kolem EOS 7D MK IIJako novinář se musím držet spíše ověřených údajů, a těmi rozhodně Canon rumors a jiné "drbárny" na internetu nejsou. Jsou ale indície, které mohou naznačovat, že se na trhu něco chystá, třeba razantní snížení ceny největšího specializovaného prodejce v USA obchodu B&H Photo. Takové indície už něco předznamenávají.

Je to přesně 5 let, co byl uveden fotoaparát Canon EOS 7D na trh. V našem katalogu najdete EOS 7D zde. Je to extrémně dlouhá doba života. Původně to byl špičkový poloprofesionální fotoaparát s APS-C čipem určený to náročnějších podmínek s relativně rychlým autofokusem (na svou dobu). Naši recenzi si můžete přečíst také na CanonClubu. Kdo nemáte nový firmware, zde je videonávod na jeho přehrání.

Canon EOS 7D novinka

Staré EOS 1D pro sportovní fotografii

Poté, co Canon zrušil třídu sportovních fotoaparátů Canon EOS 1D (měly čip s crop faktorem 1,3 označovaný jako APS-H), rychlý autofokus a snímání kolem 10 snímků za sekundu. Nad nimi už byla jen královská třída Canon EOS 1Ds.

Pět let, ale příliš dlouhá doba a tak se začaly na itnernetu množit spekulace na téma jeho nástupce. Připomeňme, že Canon EOS 70D a Canon EOS 700D jsou rok staré, Canon EOS 5D mk III dva roky...

Na různých fórech se od února začaly rojit nejrůznější technické specifikace, jakou výbavu by nová zrcadlovka Canon EOS 7D Mark II měla mít.

Kdyby mi nepřišla do mailu zpráva, že největší americký fotoobchod B&H snížil cenu těla Canon EOS 7D o celých 500 dolarů, na cenu 1000 (tedy cca 20 000 korun bez DPH a cla), nevěnoval bych jim pozornost. Tohle ale situaci zásadně mění. Obchodníci se snaží vyprázdnit sklady už v létě, tedy před sezónou, tvrdí, že nové objednávky už nemohou přijímat, viz například Amazon. Vypadá to na pěkný poprask!

dohady kolem EOS 7D MK II

Pokud tedy Canon zrušil třídu dostupných rychlých, sportovních fotoaparátů EOS 1D, nová EOS 7D Mark II bylk mohla vstoupit do této kategorie, protože "zespodu" je tlačena výtečnou zrcadlovkou EOS 70D s fázovou detekcí na čipu (recenze, videoprůvodce menu, atd.).

Co nového se může objevit v Canon EOS 7D Mk II?

Nyní k dohadovaným parametrům včetně mého komentáře:

  • Bytelné profesionální tělo: ano, spíše se přikláním k tezi, že pokud má EOS 7D Mak II být na úrovni profi fotoaparátů, použito musí být hořčíkové tělo s odolností proti vodě a prachu, v podstatě na úrovni EOS 1D.
  • Tělo s horním displejem: horní displej musí být. Tělo bude s velkou pravděpodobností bez horního interního blesku...
  • Autofokus s fázovou detekcí: jen těžko si představit, že by Canon tuto skvělou technologii nepoužil do nového profesionálního těla, objevila se už v EOS 700D (Hybrid Pixel AF) a EOS 70D (Dual Pixel AF).
  • Rychlost snímání: pokud to má být fotoaparát pro sportovní fotografy, rychlost bude kolem 10 snímků za sekundu.
  • Nový autofokus: to se těžko odhaduje, vždyť EOS 5D Mark III, který má stejný autofokus jako EOS 1Dx, je špička na trhu, proč by měli používat nový koncept? Navíc na EOS 6D byl použit ořezaný autofokusový systém podobný EOS 5D Mk II. Jestli se objeví zcela nový koncept, pak by se mohl nasadit do uvedení EOS 5D Mk IV a EOS 1Dx
  • Wi-Fi: podle informací z internetu Wi-Fi  v novém těle nebude, já si to nemyslím, pokud je v EOS 6D a EOS 70D, nedokážu si představit, proč by jej do nového těla Canon nedal také.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.