Jak se fotil Pirelli kalendář 2013

Jak se fotil Pirelli kalendář 2013

Vydáno: 5. 12. 2012
Autor: martinkamin

Pirelli kalendář je ve fotografické branži pojmem podobně jako Agent 007 ve filmové. Tradice vydávání kalendáře je díky 12měsíční periodě opakovatelná relativně často, takže každý rok se nutně vzedme vlna emocí - zejména té pánské části veřejnosti - nad novým kalendářem. Pro rok 2013 měl úkol nafotit kalendář fotograf Steve McCurry. A že jej neznáte? A fotografii afgánské dívky otištěné v National Geographics znáte?

A tak jsem se vydal zkoumat na internetu, co nového se kolem této legendy už objevilo. V první řadě byste měli začít u fotografií ze samotného fotografování, například Refinery29 přinesl spousty zajímavých fotografií, kde je rozhovor s Steve McCurrym. Jako lokalitu na focení si Steve McCurry Rio de Janeiro v Brazílii.

Zajímavé (oproti loňsku) bylo, že všechny fotografie vznikly přímo v ulicích Ria, také stojí za zmínku, že slečny byly zcela oblečené - a to je docela vyjímka. V pořadí 40. edice kalendáře má 34 barevných fotografií, z toho 23 fotografií modelek, zpěváků a modelů, 9 denních fotografií z Ria a 2 fotografie graffiti. 

Brazilka 'Angel' Adriana Lima byla navíc první modelkou viditelně ve stavu těhotenství a to poprvé za dobu vydávání kalendáře. Zatímco fotografie vznikala v červenci, holčička Sophia se jí narodila až v září. Dalšími modelkami byly Adriana Lima, Elisa Sednaoui, Petra Němcová, Isabeli Fontana, Sonia Braga, Liya Kebede a Karlie Kloss.

Video s fotografem, fotožurnalistou Stevem McCurrym, můžete vidět na YouTube.

Ještě delší video pak z fashiontv.

Doplnění po uzávěrce 7. 12. 2012 - Steve vydal první fotografie na svém blogu, podívat se na ně můžete tady.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.