Jak na úpravu nekontrastních fotografií - postup krok za krokem

Jak na úpravu nekontrastních fotografií - postup krok za krokem

Vydáno: 31. 12. 2009
Autor: martinkamin

Každý fotograf sní o objektivu, který bude mít co nejlepší přenos kontrastu. Snímky jsou pak totiž výrazné, mají šťávu. Ne vždy je ovšem možné se sebelepším objektivem kontrastní scénu docílit. Jako například při naší expedici v Nepálu, kdy jsem po přechodu náročného sedla Dhupi Bhanjyang fotografoval proti slunci horizont s několika hřebeny kopců, tu krajinu znáte také z Beskyd. Jeden hřeben se valí přes druhý.

Proti slunci jee výsledek nedobrý. Scéna má příliš málo kontrastů a díky vzdušné vlhkosti v horách s lesy také modravý nádech.

Úpravy Tak jdeme na to. Některým z oblíbených konvertorů převeďte RAW do TIFFu, 16 bitů, bez komprese. Soubor (z 5D má cca 46 MB) otevřete ve Photoshopu nebo například Gimpu (ten nepodporuje ale 16 bitovou hloubku).

Pomocí Image->Adjustments->Curves  otevřete dialogové okno pro úpravu křivek. Upravit je dobré všechny složky (RGB), protože v oparu je například mírně více modrého oparu, co dává fotografii modravý nádech známý ze starších diapozitivů.

Vyberte jednotlivé kanály (nezáleží na pořadí) a pro každý posuňte spodní jezdce (doprava nebo doleva) tak, aby se dotýkaly začátku histogramu. Pro každý kanál tedy upravte histogram zleva – pro tmavé a zprava – pro světlé části obrazu. Histogram se tak rozprostře až ke krajům a snímek získá mnohem kontrastnější nádech.

Případně můžete ve Photoshopu CS3 a vyšším zvolit automatickou korekci kontrastu. Pod tlačítkem Options můžete zvolit Auto Color Correction Options. Ty upraví křivky za vás a rychle.

Změny potvrdíme OK

Obrázek nyní získá kontrastní, výrazný nádech. Poslední úpravy, které jsem v tomto případě udělal se týkaly převodu do černobílé. Ve Photoshopu to dělám pomocí Image->Adjustments->Black&White (Alt-Shift-Control-B), zde vyberu – protože se jedná o snímek venkovní – vysoký kontrast pro červený kanál, který se tak zdůrazní.

Výřez původního snímku (ještě v TIFF) před úpravami a výřez po úpravách.

Když výsledky porovnáte, zjistíte, že přestože původní TIFF byl v 16bitové hloubce, nový (BW) jpeg soubor má přes svou kompresi více detailů, které jsme ze snímku vytáhli pouze úpravou kontrastů jednotlivých kanálů. Rychlé, efektivní zlepšení.

Pokud máte jiné, postupy, napište nám to do komentáře. Hotovo, výsledek je zde.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.