Full frame kompakt, který strčí Leicu M9 do kapsy - SONY RX1

Full frame kompakt, který strčí Leicu M9 do kapsy - SONY RX1

Vydáno: 12. 9. 2012
Autor: martinkamin

Nový kompakt SONY RX1 má výbavu, o které se některým zrcadlovkám stále jen zdá. Společnost SONY s dnešním uvedením plnoformátové zrcadlovky Alpha SLT-99 a také NEX-6 brojí na nákupní horečky na konci roku. Nutno podotknout, že fotoaparáty jsou to velice dobré. Kompakt SONY RX1 (najdete jej také v katalogu) je první kompakt SONY s plnoformátovým čipem, takže není zatížen crop faktorem, s pevným objektivem 35 mm f/2.0 Carl Zeiss Sonnar T*.

Nyní krátce k parametrům. Plnoformátový čip je zcela stejný jako v SONY Alpha SLT-99. S čipem Exmor CMOS s rozlišením 24,3 mpixelů, maximální citlivostí 25600 ISO a rychlostí snímání až 5 snímků za sekundu se rázem zařadil mezi elitu. Cena je pro našince také elitní, zatím (s objektivem) stojí 2800 USD - s 35mm objektivem.

Co je na něm zajímavého a pro koho je RX1 určen? Jeden ze zajímavých režimů umožňující fotografovat ve velice špatných světelných podmínkách dovoluje pořídit za sekundu šest snímků a ty ve fotoaparátu spojit do jediného, ovšem s velice nízkou hladinou šumu. Pro reportážní nebo street fotografy hodně zajímavé vlastnost poskytující až dvě další clonová čísla v citlivosti. Režim se jmenuje Multi-frame NR.

Fotoaparát umí pořizovat fotografie do RAW formátu s 14bitovou barevnou hloubkou. Má interní blesk se směrovým číslem 6 (tedy na 50 mm, ISO 100, clonu 1 má účinnou vzdálenost 6 metrů).

Na kompaktní fotoaparát určitě zaujmou autofokusové režimy Single-shot AF (AF-S) nebo průběžný Continuous AF (AF-C) sledující objekt při jeho pohybu. Doplněn je také Manual Focus a Direct Manual Focus (DMF). U MF jsou podobně jako u SONY Alpha SLT-77 zdůrazněny hrany ostření (vybranou barvou), podobně také u SONY Alpha SLT-99.

RX1 podporuje vytváření panoramat a Auto HDR, jak jsme zvyklí u nových fotoaparátů. Výtečný je u této třídy také 3palcový displej 1229 tisíc bodů s názvem Xtra Fine LCD s technologií WhiteMagic, která má podle SONY zvýšit čitelnost displeje za jasného dne.

Pokud bych byl street fotograf nebo reportážní, moc bych váhal, zda pořídit za 6500 USD plnoformátovou Leica M9 (s menším displejem, citlivostí 2500 ISO a dvěma snímky za sekundu) nebo RX1 s generačně lepší výbavou za 2800 USD). Nebo je to vlastně úplně jinak, neváhal bych ani sekundu.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.