FUJIFILM - konečně světelný zoom FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR

FUJIFILM - konečně světelný zoom FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR

Vydáno: 11. 9. 2014
Autor: martinkamin

Společnost FUJIFILM oznámila, že v listopadu uvede na trh standardní teleobjektiv typu zoom se světelností 2.8. Objektivy ekvivalentu 70-200 mm na trhu citelně chybí a očekáváme, že také i u ostatních výrobců jako je OLYMPUS nebo PANASONIC se objeví podobné modely. Konečně se tedy od FUJIFILM dočkáme FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR.

FUJINON XF50-140mmF2.8 R LM OIS WRJedním z hlavních důvodů, proč fotografové amatéři i profesionálové váhají při výběru systémového fotoaparátu, je nedostatek objektivů standardních rozsahů, hodí se zejména 24-70 f/2.8, 16-35 f/2.8 a 70-200 f2.8.

Alternativní výrobci se proto snaží (FUJIFILM APS-C), OLYMPUS a PANASONIC (Micro 4/3), Nikon 1 (Nikon 1) postupně vyvažovat svou nabídkou. Očekáváme, že konec letošního roku a začátek příštího bude nabídka postupně doplňována.

A je se na co těšit. Konkrétně pro veletrh Photokina v Kolíně se chystá spousta novinek a FUJIFILM včerejším oznámením nového vylepšeného modelu X-T1 (FUJIFILM představila vylepšené tělo FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition), spustila lavinu.

Než budeme všechny novinky důkladně testovat, dnes si představíme objektiv FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR. V přepočtu se jedná o objektiv rozsahu 76-213 mm, což je v podstatě očekávaný rozsah pro běžné reportážní fotografování, přírodu a portrét, velice univerzální. Světelnost f/2.8 je v celém rozsahu zoomu, pevná tubus nemění velikost a autofokus neotáčí vnějším členem.

Ve své tiskové zprávě výrobce několikrát zdůrazňuje odolnost nového objektivu FUJINON XF 50-140, zmiňuje odolnost proti počasí, prachu a mrazu, kdy má objektiv fungovat až do -10°C. Nezbývá, než to vyzkoušet :D

 

FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR a FUJIFILM XT-1

Podstatná je u této kategorie optika a její kvalita. Uvnitř objektivu byste naši 23 čoček v 16 skupinách, z toho je pět členů ED a jeden Super ED (FUJIFILM tvrdí, že je to technologie blízká disperznímu charakteru fluoridových objektivů). ED členy se podílí na potlačení chromatické vady. V systému objektivu použili na povrchovou úpravu také HT-EBC (High Transmittance Electron Beam Coating), která snižuje reflexy a závoje a Nano-GI (Gradient Index), která je zodpovědná za úpravu indexu lomu mezi čočkou a vzduchem.

Nově je v objektivu použit jiný než tradiční ultrasonický motorek na pohánení autofokusu. Konkrétně se jedná o technologii osazení tří lineárních motorků pod úhlem 12 stupňů, které mají zajistit tiché a rychlé ostření. Pokud objektiv osadíte na některé z těl řady X, používat můžete také fázovou detekci.

Takový objektiv bych rád viděl na něčem pořádném, třeba novince FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition.

motor autofokusu FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR

Velikost vnějšího závitu filtru 72 mm
Hmotnost 995 g
Rozměry 82,9 x 175,9 mm
Nejkratší zaostřitelná vzdálenost 1 metr
Clona 7 lamel
Konstrukce  23 členů v 16 skupinách
Minimální clona f/2.8
Maximální clona f/22

Objektiv má na obrázcích stativovou objímku, ve zprávě pro novináře se ovšem o ní nepíše, takže budeme doufat, že bude standardní součástí dodávky. Podle konstrukce vypadá, že uvnitř lze objektiv otáčet (například při focení na výšku) a také objímku sejmout.

Udávaná hmotnost tedy asi bude hmotnost bez objímky.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.