Czech Press Photo 2012 - amatéři překvapili, profíci propadli, Havel vyhrál

Czech Press Photo 2012 - amatéři překvapili, profíci propadli, Havel vyhrál

Vydáno: 23. 10. 2012
Autor: martinkamin

Když do mé redakčních schránky přišla tisková zpráva o výsledcích Czech Press Photo, plný očekávání jsem rozbalil archívy fotografií a začal studovat „výkvět“ české fotožurnalistiky roku 2012.

Výstava CZECH PRESS PHOTO 2012 se koná od  16. listopadu 2012 do  31. ledna 2013 v Křížové chodbě, Rytířském sále a románsko-gotických prostorách Staroměstské radnice v Praze.

Bohužel, podobně jako loni a předloni, jsem položil hlavu do dlaní a jen rezignovaně zkonstatoval: „No to není možné!“ Bohužel v horším slova smyslu. Nejpříjemněji mě překvapily fotografie „nezařazených“, tedy fotografů neprofesionálů, kteří nemají trvalé místo v redakcích, pracují na svých nápadech a realizují je bez časového presu, mohou si vybírat a jsou kreativní. Nejvíce mě zklamaly fotografie z redakcí našich deníků a týdeníků, jakoby jim chyběl hlubší náhled do problému nebo větší nadhled, třeba i humor.

Vítězem 18. ročníku CPP se stal Milan Jaroš z Respektu s fotografií Rozloučení s Václavem Havlem, prosinec 2011

Milan Jaroš Respekt

Celou galerii vítězů si můžete prohlédnout u nás na FOCUSClubu.

GRANT PRAHY CZECH PRESS PHOTO 2012
Roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města na doporučení mezinárodní poroty uděluje pražský primátor tomu z účastníků soutěže, jenž svou prací prezentovanou v soutěži a ukázkou projektu, který je formulován v soutěžní přihlášce, poskytuje největší záruky profesionálního přístupu k danému projektu. Stipendium činí 120 000 Kč. Povinností držitele je po roce práce odevzdat pražskému magistrátu dvě paré souboru třiceti nejlepších fotografií pro archivní a výstavní účely.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.