Canon představil další rádiově řízený blesk Speedlite 430EX III-RT

Canon představil další rádiově řízený blesk Speedlite 430EX III-RT

Vydáno: 8. 7. 2015
Autor: redakce

Canon Speedlite 430ex iii RTJak jistě víte, Canon před dlouhými třemi lety doplnil k dálkovému řízení svých blesků pomocí světla také rádiovou technologii. Přidal ji do nejvyšší řady blesků Speedlite 600EX RT. V recenzi jsme ji na našem CanonClubu hodně chválili, až na tu cenu... Stávaly až 14 tisíc. Dnes představili modely 430EX vybavené také rádiovým řízením.

Celým názvem Canon Speedlite 430EX III-RT je středním modelem v sérii Canon Speedlite. Nejvýše jsou 600EX a 580EX (pouze světelné řízení), pak 430EX (světelné a rádiové řízení) a pak ostatní nižší modely blesků Speedlite 320EX a 270EX.

K tomu nejpodstatnějšímu u Canon Speedlite 430EX III-RT komentář...

Nová možnost dálkového ovládání pomocí rádiových vln je naprosto skvělá věc. Kdo jste fotili na otevřeném prostranství za plného denního světla, třeba u moře, asi po třech metrech vzdálenosti se blesky přestanou odpalovat, protože slave prostě nevidí řídící záblesk od masteru (kvůli přemíře okolního světla).

Když jsme zkoušeli dosah rádia na blescích Speedlite 600EX RT, cituji recenzi: "Blesk jsem nechal na otevřeném prostranství  (venku) na vyvýšeném místě a postupně zvyšoval vzdálenost po kterou jsem byl schopen ze svého masteru slave spustit. Nakonec jsem se dostal do vzdálenosti 125 metrů. Výtečný výsledek. Nedosáhl jsem sice 100% efektivity, cca 20 % se nespustilo, ale výsledek je to výborný."

Pokud i model Canon Speedlite 430EX III-RT bude mít takový dosah, bylo by to skvělé.

***OPRAVA: Podle dalších informací může blesk fungovat jako master/slave v rádiovém řízení a jaké slave v optickém.

BOHUŽEL nepříjemnost: Canon Speedlite 430EX III-RT nemůže fungovat v sestavě světel jako master, tedy ten, kdo řídí odpalování ostatních slave blesků. K tíži je i to, že zatím žádné tělo Canon EOS nemůže odpalovat rádiově ostatní blesky, pouze světelným zábleskem a to fotoaparáty Canon EOS s interním bleskem.

Nový model má mít rychlejší obnovení a rychlejší odpalování než předchůdce.

Canon Speedlite 430ex iii RT

Parametry Canon Speedlite 430EX III-RT

  • Guide Number 43 (ISO 100).
  • Hlava obsahuje zoom v rozsahu (po přepočtu) 24-105 mm.
  • Lze synchronizovat na časy kratší než je X-Sync.
  • Lze synchronizovat na druhou lamelu.
  • Speedlite 430EX III-RT je menší a lehčí než model Speedlite 430EX II.

Canon Speedlite 430EX III-RT další výbava

Model 430EX III-RT obsahuje v balení také barevné korekční filtr pro focení pod zářivkou (SCF-E2) a "difuzní domeček" (SBA-E2). Na zadní stěně přibylo kolečko na změnu parametrů, obsahuje také odraznou vysouvací destičku a také umožňuje například spouštět na dálku fotoaparáty přímo z blesku. Měl to tuším model Canon Speedlite 320EX. Balení má dvě části, blesk a filtr s domečkem. Dostupnost v srpnu 2015.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.