Canon G11 - recenze fotoaparátu + 100% velikosti testovacích snímků

Canon G11 - recenze fotoaparátu + 100% velikosti testovacích snímků

Vydáno: 9. 3. 2010
Autor: palard

Napsat recenzi na G11 (v katalogu ji najdete tady) není pro mě snadné. Jednak je to má první recenze zde na Canonklubu a také:  vlastním dnes už legendární EOS 5D. Můj pohled na G11 je ovlivněn tím, že pokud nedržím v rukou 2 kg „železa“, připadá mi G11 jako „bakelitová“ hračka. G11 mi ovšem ukázala, že i s malým kompaktním fotoaparátem udělám dobré, až výborné snímky, a zejména jeho velikost a rozumný rozsah zoomu vám dovolí komponovat pohotově zajímavé výsledky. Častokrát se rozhoduji, zda brát velkou zrcadlovku s sebou ven, a mnohokrát ji nechám doma – a pak toho lituji. S G11 se pro mě situace změnila.

 

Mezi jednoznačné výhody G11 bych zařadil:

  • výborný objektiv, ikdyž na dlouhém konci málo světelný
  • podpora RAWu
  • rozumný šum do ISO 800
  • autofokusový bod lze posunovat po opravdu velké ploše, a snadno
  • malé rozměry
  • zmenšený displej dal trošku více místa pro tlačítka

Nevýhody:

  • tlačítko na zapnutí je příliš v rovině s tělem, takže se obtížně mačká
  • složité a na pozornost náročné ovládání tlačítek, viz níže
  • nemá HD video, má jen 640 x 480 se snímkovou frekvencí 30 obrázků za sekundu, ve srovnání s konkurencí příliš málo
  • nedobrý průhledový hledáček s malým rozsahem
  • manuální ostření je možné, ale je složité jej používat venku, na makro je to snazší, máte více času, stativová destička znemožní přístup k baterii a paměťové kartě
  • tlačítka se těžko a nepřesně ovládají, zejména kruhový volič, v rukavicích je to pro mě nemožné jej ovládat

Základní informace

Typ:

kompaktní fotoaparát

Clony:

2.8-4.5

Časy:

15 s - 1/4000 s

Objektiv:

5násobný zoom, 28-140 mm (35 mm ekvivaletních)

Citlivosti:

80-3200 ISO

RAW?:

ano

JPEG:

ano, 3648 x 2736, 3648 x 2048, 2816 x 2112, 2272 x 1704, 1600 x 1200, 640 x 480, 320 x 240

Čip:

CCD, 1/1,7 palce, 10 mpixelů

Video?

Ano, 640 x 480 @ 30fps, 320 x 240 @ 30fps

Paměťové karty:

SD, SDHC, MMC, MMCplus , HC MMCplus compatible

Napájení:

baterie NB-7L

Hmotnost:

355 g

Rozměry:

112 x 76 x 48 mm

První doteky - rozpaky, postupně střízlivím

Když začínám testovat, příroda mi nachystala zimní ranní mlhy. Počasí pro kočku, málo kontrastu, mrholí. Místo velkého batohu LowePro Trekker, dlouhého balení a zvažování, které sklo dnes bude potřeba, vyrážím kupodivu až příliš nalehko, aspoň mně to tak přijde. Neberu totiž s sebou 5D a celý ten objektivový ansábl, ale popadám maličký fotoaparát G11, který je Canonem prezentován jako profesionální kompakt. Strčím jej do kapsy, pro jistotu blesky 590 EXII a 270 EX a vyrážím.

V čem  je opravdu dobrá

G11 je nejvyšší typ kompaktního fotoaparátu Canonu a při prohlížení výsledků jsem nakonec velice spokojený, ikdyž s výhradami. Kladné pocity ovšem převažují. Na krátkém 28mm konci dává velice slušné až výtečné výsledky. Nezaobírám se laboratorním testováním a výčtem parametrů, každý si je může přečíst v našem Katalogu, podstatné jsou pro mě:

  • světelnost objektivu a jeho kvalita
  • šum
  • rychlost ovládání
  • přenos kontrastu
  • sáňky na blesk
  • podpora v RAW konvertorech
  • podpora ICC profilů
  • výdrž na baterie

Z mého pohledu je tělo G11 solidní, kompaktní, s rozumným zoomem (chybí ale kratší krátký konec – 28 mm je běžný průměr), má sáňky na blesk, dobrý čip a hlavně výtečný objektiv – kvalita fotografií zejména na krátkém konci je opravdu výborná – srovnával jsem to s EOS 5D a 16-35 f/2.8 II.

G11 28 mm5D 16-35 2.8

Kromě toho fotí do RAWu a do citlivosti ISO 400 se dá rozumně používat. Chválím to, že Canon „vytáhnul“ ovládání některých parametrů na samostatná tlačítka a ovladače. Zejména korekci expozice (-2 až +2) vlevo nahoře a ruční volbu ISO vpravo před spouští – na to si ale stejně budete muset zvyknout. Raději bych ovšem uvítal samostatný volič pro čas (v režimu T), případně clonu (v režimu A) a některou z hodnot při manuálu M. Dobře funguje zoom a dobře a snadno se ovládá, ikdyž by snad pro některé mohl mít příliš malý rozsah 28-140 mm. Ostření je dobré a odpovídá této třídě, navíc můžete posouvat ostřící „plošku“ po celé ploše snímku (opravdu po celé).

G11 je spíše záložní pro majitele zrcadlovky

G11 je podle strategie Canonu nejvyšší řadou kompaktních fotoaparátů, takže občas zaslechnete z kuloárů: „záložní“ nebo „náhledový“ fotoaparát profesionálů. Chtělo by se říci ano, proč ne, ale jsou tady „ale“. Ovládání je pro mě opravdu komplikované, hlavní tlačítka jsou malá, případně snadno omylem stisknutelná. Když chci aparát vzít oběma rukama, vždy mi prsty zavazí, tu na objektivu, tu na blesku, hledáček - byť průhledový - nepoužívám, protože v něm vidím velice málo ze scény (podle tabulek 77 procent), a také v něm nemohu kontrolovat žádný z parametrů snímání, clonu, čas, kam se ostří apod. Drží se dobře pravou rukou, ale na ostatní prsty už není prostor, můžete jej podepírat jen zespodu levou rukou. G11, stejně jako ostatní zástupci této třídy, prostě není pro nějaké rychlé focení. Ano, G11 by byl pro mě záložní, ale jen záložní fotoaparát.

Fotografování – na co je G11 dobrá, a na co není

Pro mě nejdůležitější část recenze jsem tvořil v terénu a pak následně u monitoru. Musel jsem strávit mnoho hodit focením, zkoumáním výsledků a také zpracováním výsledků tak, abych zjistil, jak je na tom G11 se šumem, ostřením a kvalitou objektivu. Při svém focení jsem nejvíce kvitoval rychlý zoom, rozumné rozměry, slušný šum a ostrost.

Ovšem při srovnání se zrcadlovkou jsem si zoufal, zejména z procesu fotografování. Například po provedení expozice, musíte stisknou tlačítko pro přehrávání snímku, abyste si prohlédli náhled. Tato vlastnost mi výrazně komplikovala práci – možná existuje nějaké nastavení v menu, které to řeší, ale já jsem jej neodhalil. Po vyfocení snímku a krátkém shlédnutí výsledku nemůžete také hned volit jinou clonu nebo čas otočným ovladačem napravo pod palcem – prostě vyfotím, kouknu, vidím na histogramu rezervu, otočím korekcí expozice a fotím další snímek – to prostě nejde.

Musíte namáčknout spoušť, a teprve v tomto režimu (focení) můžete něco měnit. U neakčních scén to nevadí, ale v rychlosti jsem pak nebyl schopen zachytit ty správné okamžiky. G11 udělá 0,8 snímků za sekundu pokud fotíte RAW a JPEG dohromady, ovšem to je opravdu velice velice slabé, nejpomalejší zrcadlovka zvládá 3,9 snímků za sekundu.

Tlačítka
Tlačítka jsou na G11 rozmístěna logicky a jejich ovládání je výtečné, například vroubkování na kolečku pro nastavení citlivosti usnadnilo ovládání. Jejich rozměry jsou ovšem pro mé ruce až příliš malé, takže jsem se musel na každý jejich stisk opravdu dobře soustředit. Zatímco zrcadlovku nemusím dát od okna, G11 si ode mě žádala precizní práci s mačkáním a namačkáváním tlačítek, takže jej musím vzdálit od obličeje a kontrolovat své prsty, zda bylo dosaženo výsledku. Pravý otočný a výkyvný ovladač je výtečný nápad, ovšem pokud jej používáte v teple domova nebo s v klidu s holýma rukama. Jakmile se dostanete do složitějších podmínek – rukavice nebo cestování v dopravním prostředku – ovládání není vůbec jednoduché, protože jsem nechtěně často zmáčkl volič nebo pootočil kolečkem. Na ovládání G11 v rukavicích opravdu zapomeňte a zvykněte si na to, že režim P nebo Auto je tím pravým ořechovým.



Hledáček
Hledáček vám nedá informace o cloně a času (nedá vám žádné informace), takže zatímco u své zrcadlovky v podstatě nemusíte odtáhnout tělo fotoaparátu od oka, G11 ani k oku nezačnete přibližovat – prostě to nemá cenu. Displej je zato kvalitní, a ani větší mrazy mu nebyly na obtíž, je kontrastní 2,5palcový a Canon jej vybavil rozumných rozlišením 460 tisíc pixelů – no mohlo to být trošku lepší, ale pro tuto třídu fotoaparátu to opravdu stačí. Fotografové makra uvítají, že jej lze odklopit od těla aparátu a natáčet. Užitečný je také široce měnitelný náhled obrázků – celkem 4 stránky a náhledy s těmito kombinacemi snímků 2x2, 3x3, 6x6 a 10x10.



Blesk
Blesk je podle očekávání průměrný, ale díky tomu, že G11 má sáňky na blesk, můžete na něj nasadit některý z nových 590 EXII nebo EX270 a budete opravdu spokojeni. Protože EX270 nemá na těle možnost korigovat záblesk a další parametry, musíte vstoupit do menu G11, a i když máte možnost si některá menu vytáhnout do přednastavených složek, je to stále náročná operace, náročnější než u zrcadlovky, která má korekci expozice pro blesk přímo na těle.

Na otázku, který typ, 270 nebo 590 neexistuje jedna odpověď. 590 je totiž tak velká, že se G11 stane spíše přívěškem, takže jej budete držet více za blesk něž tělo. 270 je zase malá, ale nemáte možnost rychle volit korekci expozice. Takže je to na vás, osobně bych zvolil kombinaci G11+270. Podává podobné výsledky a je malému patří malé.

Šum – do 800 pohoda
Canon u G11 snížil počet pixelů z 14,7 na 10 mil a udělal 1/1,7palcový čip. Tento krok osobně vítám a hodnotím jako velice pozitivní změnu, protože cílová skupina fotografů pro G11 nepotřebuje v 99 procentech případů větší snímky než  3648 x 2736 a navíc focení v horších světelných podmínkách je obvyklé a časté. Výsledky jsou velice uspokojivé do ISO 800 a budete s nimi spokojeni.


Na CD dodávaném v krabici s fotoaparátem najdete zdarma velice užitečný a pro běžné použití zcela dostačující software Canon Digital Photo Professional 3.7 pro katalogizaci snímků a zpracování RAWů, dále Canon ZoomBrowser EX 6.4 pro správu a prohlížení a Canon PhotoStitch 3.1 pro vytváření panoramat. Ač se to nezdá, ale tato výbava je hodně užitečná, protože za rozumný konvertor RAWů, byste dali nějakých 100-150 dolarů, i více.

Závěr

G11 ale nepopadnete v okamžiku, kdy budete chtít mít velkou jistotu, že máte všechno pod kontrolou.

Ano: G11 je kompakt, ano: je to dobrý fotoaparát a ano: je určen někomu, kdo hledá malý dobře vybavený kompakt. Jeho objektiv a výsledky, které z něj dokážete dostat, jsou velice slušné a nestyděl bych se za ně. Navíc přímé srovnání s kombinací 16-35 II a 5D dopadly pro G11 velice dobře. G11 je také plně kompatibilní s TTL řízením expozice, takže jsem s ním použil 590EXII i 270EX.

Fotoaparát nám zapůjčil obchod FotoŠkoda.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.