Asociace fotografů přistoupila k první dražbě - fotografie od stovek po desetitisíce

Asociace fotografů přistoupila k první dražbě - fotografie od stovek po desetitisíce

Vydáno: 5. 9. 2012
Autor: martinkamin

(c) Daniel Keifer - fotografie v úvodu článku

Fotografická činnost je řemeslo jako každé jiné. Ovšem z pohledu tvůrčího přínosu odlišné. Fotografie se až na výjimky stává každá unikátem jehož jedinečnost a úspěch má výrazný vliv na cenu a hodnotu díla. Hodnota a cena se ale mohou výrazně rozcházet. A tento rozdíl pak vytváří propastný rozdíl mezi tím, kolik by fotograf za své dílo rád získal a mezi tím, co je ochoten kupující dát. A k tomu se přidává také fotograf - ne všichni jsou totiž zdatní a vycvičení obchodníci. Obor fotografie - zejména u nás - tak trpí, protože je jen málo "osvícených" investorů ochotných za fotografie utrácet a existuje příliš mnoho "fotografů" a galerií. (c) Daniel Keifer - fotografie v úvodu článku

S velice zajímavou myšlenkou přišla Asociate profesionálních fotografů. Rozhodla se společně s Leica Gallery uspořádat v Praze historicky první dražbu fotografií členů své asociace. Když si prohlédnete nabízené fotografie, najdete mezi nimi všechny žánry v cenovém rozpětí od tisíců do desetitisíců korun a práce autorů jako Sejkot, Beneš Marian a Karel, Vojtěchovský Miroslav, Kozlík Vladimír, Chocholáč Jíří, Kaifer Daniel (hostem FOCUSmagazine ve druhém vydání) a Malý. Je cena 20 000 hodně nebo málo? To záleží na rozdílu mezi hodnotou a cenou fotografie. Hodnota pro autora může být 20 000, ale pro kupce 3000.

Prezident APF Stanislav Pokorný v úvodu materiálu vysvětluje, co je úkolem akce: "Přáním APF ČR je, ve spolupráci s Leica Gallery Prague, přední a světově uznávanou fotografickou galerií, uspořádat a v budoucnu pořádat opakované aukce děl předních umělců z oboru fotografie, jejichž výnosy by mohla cíleně použít na další popularizaci a zpřístupnění špičkové profesionální umělecké fotografie, na výstavní činnost a podporu mladých talentovaných umělců."

Mezi plejádou fotografií najdete ale spíše fotografie splňující vyšší nároky na výtvarné a řemeslné pojetí, nenajdete tam Slunce zapadající nad mořem nebo mlhu mezi alpskými vrcholy vyfocené na turistické cestě s rodinou. APF se pokouší české umělce zviditelnit před veřejností a pokud se akce podaří, tak ji pravidelně opakovat. Katalog je souhrnem děl autorů, kteří svá díla nabídli k aukci jako výraz snahy pomoci APF. Výnos má být použit na podporu další umělecké tvorby, zejména pak mladých autorů.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.