550D: Canon představil novou zrcadlovku nižší střední třídy, zaujme vás něčím?

550D: Canon představil novou zrcadlovku nižší střední třídy, zaujme vás něčím?

Vydáno: 13. 2. 2010
Autor: Pepa Havlín

Canon EOS 550D

Po necelém roce od vydání EOS 500D přišel Canon s jejím nástupcem pojmenovaným EOS 550D, což asi nikoho nepřekvapí. Technický vývoj pokročil a honba za megapixely se také ještě ani v sektoru zrcadlovek nezastavila, a tak nám Canon nabízí po všech stránkách dokonalejší přístroj.

Poznámka redakce: Novou zrcadlovku 550D jsme přidali také do Katalogu fotoaparátů - katalog můžete prohlížet bez omezení po registraci.

Vnitřek

Od vydání 500D rozšířil Canon svůj sortinement o novou modelovou řadu, tedy jednociferná APS-C těla v podobě 7D. A právě z něj si nový 550D bere několik důležitých prvků. Asi nejvíce bijící do očí je totožné rozlišení snímače, které napovídá, že by se mohlo jednat o stejné čipy, ale tato informace není nijak ze strany Canonu potvrzená. Jisté je, že budou snímače velmi podobné a teprve měření šumových vlastností a ostrosti napoví o jejich podobnosti více.

Druhým prvkem těžícím z nedávného vývoje 7D je systém měření expozice, které firma označuje jako iFCL a je 63-zónové (500D mel "jen" 35-zónové).

Příznivce amatérské filmové tvorby stejně jako náročnější dokumentární kameramany jistě potěší přechod na neořezaný záznam 1080p/30, přičemž lze nově zvolit i rychlosti 25 a 24 fps. Toto je příjemný pokrok od 500D, který nenabízel příliš mnoho voleb, jen 1080p/20. U polovičního HD rozlišení začal nabízet Canon dvojnásobnou rychlost snímání 60 fps s požností snížit na 50 fps. Neméně příjemnou změnou je také možnost nastavit expoziční parametry pro filmování, 500D nabízel jen automatickou expozici. Třetím vítaným zlepšením je přidání konektoru pro připojení externího stereo mikrofonu, díky kterému lze pořídit i zvukovou stopu v rozumné kvalitě bez zaznamenaného cvakání tlačítek, hučení stabilizátoru a autofokusu a navíc ve stereu.

Za zmínku stojí i rozšíření expoziční kompenzace z +/- 2 EV na +/- 5 EV, což může v obtížných světelných podmínkách zachránit situaci a pokud bude takto rozšířen i rozsah expozičního bracketingu tak udelá Canon velkou radost příznivům HDR fotografie.

Vnějšek

Fotoaparát je velmi podobný svému předchůdci a zepředu najdeme opravdu jen minimum rozdílů. Naopak na zadní straně se několik změn událo. Canon si konečně uvědomil, že používat na fotoaparátu s poměrem obrazu 3:2 displej 4:3 nedává příliš smyslu a tak pro 550D vyvinul displej nový, širší. Rozlišení displeje tedy neznatelně vzrostlo a přesáhlo tak těsně hranici milionu obrazových bodů.

Díky tomu, že Canon zažal i v této modelové řadě brát video vážně, tak přibylo tlačítko pro záznam videa umístěné vpravo od hledáčku, což rozhodně vítáme. Kulatá vystouplá tlačítka z 500D byla zploštěna a ztratila svůj kulatý tvar, čímž se stala nenápadnějšími, jestli to byl krok dopředu ke zlepšení ergonomie, to se teprve uvidí.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.